"Även de mest tragiska visor är vackra"

"Även de mest tragiska visor är vackra"

"Även de mest tragiska visor med mycket tragik är vackra"

Felix Skalberg

 

Foto: Emil Sjöblad

Den 12:e och 13:e augusti sätts föreställningen ”En visa” upp på Träteatern, Stenegård. Regissören och koreografen Felix Skalberg berättar att han länge har haft en kärlek till visor och därav har gjort en föreställning med visa som tema.

 

- Det är en grundtanke som jag har haft ganska länge. Jag har alltid haft en stor kärlek till den svenska visskatten som vi har i Sverige och själva atmosfären som visor utspelar sig i, en vacker mystik. Jag tyckte att det var på tiden att få upp det på scen, just den atmosfären och den problemfria, kärleksfulla verkligheten. Jag tycker att det är fint att folk blir nostalgiska över en tid som inte ens har funnits i stort sätt, men så fort man hör en visa: ”åh, tänk när det var så här”. Även de mest tragiska visor som ”Trubbel” med mycket tragik i sig är vackra i sig. Det är den drömvärlden jag vill få upp på scen, berättar Felix.

 

Trots att föreställningen går under namnet ”En visa” så ska man inte förvänta sig en viskonsert, utan det är en dansföreställning som hyllning till gamla visor. Musiken som kommer att användas under föreställningen är instrumentala och akustiska verk som är inspirerad av gamla visor.

- Jag ville inte ha några som helst datorljud eller effekter, utan det är bara rena instrument och rena spår. Det ska vara som en visa, väldigt enkelt, det ska inte vara så mycket annat.

 

”En visa” är första längre föreställningen som Felix har ägnat sig åt att vara regissör och koreograf istället för att stå på scen som dansare. Tidigare stycken som han haft de rollerna har varit kortare, ca 20 minuter.

- Jag gick på Balletakademin och i trean gör man alltid ett slutprojekt där man koreograferar själv och då gjorde jag ett stycke på 20 minuter och fick jättebra respons på det. Jag har alltid tyckt att det är roligast egentligen att koreografera och skapa själv.

 

Dansarna som är med i föreställningen är Adele St Aubin som gick i Felix klass på Balettakademin och Annika Li Krusensten som studerade på Finlands svar på kungliga balettskolan. Adele och Felix har jobbat tillsammans tidigare och Felix beskriver hennes dansstil som väldigt berättande och Annika assisterade en av Felix gamla lärare och har en mer klassisk dansstil jämfört med Felix mer moderna.

 

Reporter: Emil Sjöblad

 

Intervjun med Felix Skalberg kan du höra här

© Radio Ljusdal 2016