Igår invigdes Erik Hamréns plan i Ljusdal

Igår invigdes Erik Hamréns plan i Ljusdal

Igår invigdes Erik Hamréns plan i Ljusdal

En glad och rörd Erik Hamrén tillsammans med sin 93 årige pappa Per, framför skylten till hans plan, Erik Hamréns plan.

 

Foto: Micke Svärd

Från invigningen: från vänster, initiativtagaren Nils-Johan Borrsjö, Kommunalrådet Lars Molin, kommunes informationsansvarige Pär Jonsson och huvudpersonen själv, Erik Hamrén.

 

Foto: Micke Svärd

Igår invigdes Älvvallens A-plan under det nya namnet Erik Hamréns plan och det var en rörd och hedrad före detta förbundskapten:

-Man blir nästan lite rörd, det är stort att få den här utmärkelsen hemma i Ljusdal, jag känner mig väldigt hedrad, säger Erik Hamrén efter invigningceremonin i halvtidsvilan.

 

Under gårdagens match mellan Ljusdals IF dam och Ornäs BK så var det då dags att officiellt genomföra namnbytet på Älvvallens A-plan till det nya namnet Erik Hamréns plan.

Det var från början ett medborgarförslag från Nils-Johan Borrsjö som inkom till Ljusdals Kommun om att hedra Hamrén på något sätt som ledde fram till namnbytet.

- Jag har följt Erik under en tid och uppmärksammat hans stora intresse och goda PR för Ljusdal och Ljusdals kommun och kände som så att vi borde ge tillbaks något till honom, något som han känner är fint och som han kan känna att han varit med och bidragit till, berättar initiativtagaren Nils Johan Borrsjö.

Från början hade inte Borrsjö några stora ideér om vad man kunde göra för att hedra Erik, utan det var kommunen själva som kom på att man kunde hedra Hamrén med att döpa Älvvallens A-plan till Erik Hamréns plan.

 

För Kommunalrådet Lars Molin (M) var det en glädjens dag igår när invigningen ägde rum:

- Så länge jag bott här i Ljusdal, så har vi pratat om hur viktigt det är att vi pratar gott om vår hembygd och är ambassadörer, och här har vi en person som är känd och har en fantastisk karriär, och som gör just det, han pratar gott om Ljusdal, jag blir tårögd när jag tänker på det och tar till mig det, säger Molin och fortsätter:

- Han är ett föredöme för oss andra, när det gäller att prata väl om vår hembygd.

Och på frågan om det var ett enkelt beslut att ta om att hedra Hamrén med namnbytet svarar Molin ett tydligt:

- Ja det var det.

 

För huvudpersonen själv, Erik Hamrén var det en dag av stolthet och heder och något som han absolut inte väntat sig.

- Jag är väldigt stolt, säger han och fortsätter prata om sin kärlek till Ljusdal:

- Jag flyttade tidigt från Ljusdal, redan när jag var 18 år, då jag flyttade upp till Sundsvall för lumpen och sedan blev jag kvar där, men kärleken till Ljusdal finns kvar, då jag hade min uppväxt här och har mina föräldrar och massor av vänner här och jag försöker komma hem så ofta som möjligt, säger Erik.

 

När det gäller hans sätt att ofta nämna Ljusdal så säger han:

- Man får passa på att tala om för andra människor som inte känner till Ljusdal hur bra det är här.

 

Erik Hamrén själv har många minnen från Erik Hamréns plan, både när han gjorde debut i A-laget och när han tidigt skadade sig och tvingades sluta som spelare och istället fick satsa på en karriär som ledare.

 

Kommunalrådet Lars Molin var riktigt nöjd och glad och på frågan om hur viktig fotbollen är för kommunen säger han så här:

- Den är väldigt viktig, fotboll för mig är inte bara bollen som spelas på plan, utan det här handlar om ungdomar, integration, om tjejer och killar och alla frivilliga som hjälper till! Det är genom sånt som fotbollen ger som man bygger en kommun, säger Molin.

 

Du kan lyssna på en intervju med Erik Hamrén här

 

Du kan lyssna på en inspelning från invigningen och intervjuer med Nils-Johan Borrsjö och Lars Molin här

 

Text och Reporter: Micke Svärd

 

© Radio Ljusdal 2016