Johan Kock på Ljusdalsbygdens museum

Johan Kock på Ljusdalsbygdens museum

I torsdags kväll hade Ljusdalsbygdens museum bjudit in Johan Kock, som tidigare har jobbat på Bollnäs Konsthall, för att berätta om de konstverk och konstnärer som finns representerade på den nuvarande utställning som finns att se på Ljusdalsbygdens museum.

 

I utställningen som kommer från Länsmuseet kan man se 25 konstverk av konstnärer från Hälsingland. Bland de verk som finns med är bland annat Mårten Anderssons verk ”Metaren”.

- Det är en man som sitter i en båt och metar med ett bambumetspö och det han söker är sitt eget öde och sin lycka, berättar Johan om verket.

 

Under föreläsningen berättade Johan också om konstverken ”Jon-Lars” (Erik Olof Wiklund) och ”Satan’s Feet” (Sara-Vide Ericson). Verket ”Jon-Lars” är en oljemålning som Wiklund har målat med rutor (pixlar).

- Man brukar prata om det här med pixlar i fotografierna och han har pixlat upp det så rutorna är decimeterstora. Från början är det ett foto på gården Jon-Lars i Alfta.

 

- Sara-Vide Ericson är vårt nya kommande namn tror jag. Hon kommer att vara med och visas upp som konstnär i kommande konstprogram på tv. Hon gjorde ”Satan’s Feet” 2012 och det man ser är en kvinna bakifrån med naken överkropp och chockrosa brallor. Hon ligger på knä och man ser hennes fötter bakifrån. Man undrar ”vad är det som har hänt?” när man den här.

 

Här kan du höra hela intervjun med Johan Kock

 

Reporter: Emil Sjöblad

© Radio Ljusdal 2016