Efterfrågan om en mångsidig debatt kring vindkraften

Efterfrågan om en mångsidig debatt kring vindkraften

Tord Jerfsten

Karta över vindkraftsparken

På Moderaternas månadsmöte togs frågan om vindkraft upp.

Fredrik Röjd, ordförande för Moderaterna i Ljusdal menar att det har funnits en ensidig debatt om vindkraft och efterfrågar att man måste se helheten i frågan.

 

Under torsdagskvällen den 6:e april hade Nya Moderaterna i Ljusdal sitt månadsmöte och en av frågorna som togs upp var den om kritiken som finns mot vindkraftsparkarna i kommunen.

 

Tord Jerfsten från Ljusdal som har en sommarstuga vid Svartvallsberget, 1.9 kilometer från vindkraftsparken pratade på mötet om hur vindkraftsverken påverkar hans vistelser i stugan.

 

- När det blåser syd/sydvästlig vind är det ett bullrande ljud som oftast ligger strax under 40 decibel men ibland vid olika väderlekar överstiger det 40, trots att verken idag ska vara nedskruvade med 10/20 procent som skulle sänkt nivån med 3/4 decibel säger Tord Jerfsten

 

Tord berättar att han inte fått några reaktioner från politker som röstat för vindkraften trots flera insändare och mail där han bjudit in politikerna att besöka honom och uppleva ljudet själva.

 

Fredrik Röjd säger att det finns baksidor med vindkraft och att man vid beslut även måste väga in dom negativa sidorna.

 

- Det jag vill att vi polikter i Ljudals kommun oavsett parti ska göra är att väga in dom eventuellt negativa delarna, finns det en möjlighet att människor blir störda, kommer det kunna påverka vår attrativitet som besökplats. Vi måste kunna se helheten säger Fredrik Röjd

 

Moderaterna kommer fortsätta diskutera frågeställningarna och hoppas att dom förtroende valda i ljusdal kommun även tar den här sidan av medaljen i beräknande när man ska fatta nya beslut.

 

Om inte kommunen kan få bukt med problemen så ser Tord Jerfsten bara en lösning.

 

- Då är det väll egentligen det enda som återstår rivning.

 

Lyssna på intervjuerna i sin helhet här

 

Inslag: Robert Fors

Text: Viktor Hansson

© Radio Ljusdal 2016