Ölets dag på Järvsö Bryggeri

Ölets dag på Järvsö Bryggeri

Huvudbryggare Sara Malmquist

Idag onsdag är det "Ölets dag", vilket inträffar varje år den 20:e juli. Vi passade på att besöka Järvsö Bryggeri som idag har haft gratis visning. När vi besökte bryggeriet träffade vi huvudbryggaren Sara Malmquist.

 

På Järvsö Bryggeri har man firat Ölets dag med att bjuda på en gratis visning av bryggeriet där Sara berättade om varför man började dricka öl, ingredienser och produktionen av öl går till. Dessutom tog hon upp vilka öl som Järvsö Bryggeri producerar:

- Vi gör flera olika typer, vi försöker få ett ganska brett utbud eftersom det är svårt att brygga en öl som passar till hela svenska befolkningen. Vi har tagit ut vissa sorter och bryggt efter de kriterierna.

 

Bryggeriet ligger i anslutning till Alpbyns Restaurang, skillt av en glasvägg. När vi träffade Sara så befann vi oss i restaurangdelen där de serverar sin öl.

- Det vi säljer mest av här i restaurangen är våran Järvsö Bärs, som är en California Common-öl. Det är en lager som jäser lite varmare, går lite fortare att producera och det blir lite mer smaker än vad det är i en neutral lager. Vi har även våran vanliga lager, vi har våran Brown Ale som har lite chokladiga och söta toner, vi har vår IPA [Indian Pale Ale] med fruktiga toner från Nya Zeeland, vi brukar också ha våran APA [American Pale Ale] som har mer citrus- och blomighetsbeska.

 

Järvsö Bryggeri startades i september 2014 för att de ville främja lokalproducerat och i restaurangen serveras nästan bara råvaror men det var svårt att hitta lokalproducerad öl. De hade försökt att andra bryggerier att starta fillial i Järvsö, men det gick inte så bra. Då bestämde sig Sara för att utbilda sig till bryggare och starta upp ett bryggeri.

 

Som nämnt tidigare ligger bryggeriet i anslutning till restaurangen, vilket det finns en liten tanke bakom:

- Vi blev inspirerade av brygghuspubarna i övriga Europa, så vi tänkte att "funkar det i Tjeckien och Tyskland så bör det funka även i Sverige". Våran huvudverksamhet är ju restaurangen och den är ju mest öppen under vintertid och så ville vi hitta någonting som vi kunde göra resten av året och se till att producera och ha att sälja under vintertid och resten av året.

 

Reporter: Emil Sjöblad

Foto: Micke Svärd

 

Hela intervjun med Sara kan du höra här

© Radio Ljusdal 2016