Socialdemokraterna i Ljusdal kallade till presskonferens

Socialdemokraterna i Ljusdal kallade till presskonferens

Markus Evensson (S) och Örjan Fridner (S)

 

Foto: Emil Sjöblad

Under torsdagsmorgonen höll Socialdemokraterna i Ljusdal en presskonferens. Vi befann oss på plats för att prata med Markus Evensson (S) och Örjan Fridner (S). Där tog de upp de nya uppgifter som Örjan Fridner har fått från Försäkringskassan angående hans sjukpenningsgrundande inkomst som kommunen krävde.

 

Markus Evensson (S): I början av maj skickade kommunen ut en anmodan till politiker att inkomma med inkomstuppgifter, och inte bara för 2016 utan man krävde också att få för 2015. Örjan Fridner svarade då att "deklarationen inte är utförd och jag måste ju undersöka de här uppgifterna" och bara veckan efter blev han polisanmäld. I sammma veva skickade Örjan in till Försäkringskassan och bad om att få sjukpenninggrundande inkomst som kommunen krävde. Om jag har räknat rätt så tog det 54 dagar för Försäkringskassan att räkna fram det här och då visade det sig att den sjukpenningsgrundande inkomst som Örjan nu har är betydligt högre än de intyg som han lämnade in 2015. Så att den här polisanmälan har ju alltså varit helt förgäves och som Örjan tydligt har sagt här flera gånger: det är ju ett karaktärsmord, det är ju ett angrepp på en politiker istället för att försöka reda ut saker på ett bra sätt människor emellan.

 

Du har tagit en timeout, har den här händelsen påverkat dig på något annat sätt som politiker?

Örjan Fridner (S): Ja, det har det i den bemärkelsen att den här anklagelsen fanns inte på min politiska himmel. Min karta talar om hårda diskutioner och debatter, artiklar, möten som leds på olika sätt, men jag har inte med kriminalitet eller icke-kriminalitet och därför så har de här månaderna som har gått sen polisanmälan medfört gjort att jag inte vet riktigt hur jag ska förhålla mig till framtiden. Så det här har tagit mycket hårdare. Sen är det ju så att även om de här siffrorna visar saker och ting som för mig har ett tydligt budskap så har jag ju fortfarande en polisanmälan hängande över mig och hur den ska behandlas och hur det ska gå, det är upp till polis och åklagare och sedemera min advokat och de jurister som jag kommer anlita. Så jag är inte på något sätt fri. Men den här informationen från Försäkringskassan gör ju, som jag kan se det, att jag kan andas lättare. Det finns en rejäl solstråle i mitt liv nu, att jag kan gå vidare.

 

Hur påverkar de här uppgifterna Socialdemokraterna i Ljusdal?

Markus Evensson (S): Jag måste ju säga att vi går ju stärkta ur det här. Jag var ju tidigt ute och sa att nu har kommunen gjort någonting i det berömda skåpet, alltså att behandla en politikerkollega på det här sättet genom att gå ut som Lars Molin (M) gjorde och kräva en polisanmälan i media. Det har ju varit helt förkastligt och vi har ju haft det tufft i den här situationen och diskuterat, för vi trodde ju faktiskt i första sekunden att "oj, har Örjan gjort ett fel?". Men sen fick det sjunka in, vi fick börja undersöka uppgifterna och redan veckan efter så överklagade jag beslutet till Förvaltningsrätten för att jag förstod på en gång att det här är inte korrekt handlat. Och sedemera så har jag ju också JO-anmält kommunen för det här agerandet och nu när Försäkringskassan ger oss bevis på att Örjan hela tiden har haft rätt, ja men visst, I rest my case.

 

JO-anmälan du gjorde, har det kommit några kommentarer från kommun på den?

Markus Evensson (S): Nej, den skickade jag direkt till justitieombudsmannen och jag har inte haft någon kontakt. Däremot så har jag kompleterat den med mer uppgifter när vi har fått in under den här veckan och tidigare för att verkligen påvisa att vi har rätt i det här.

 

Du vill också att övriga partier ska uttala sig i frågan. Varför då?

Markus Evensson (S): Det har ju varit förvånandsvärt tyst från de övriga styrande partierna, de är ju sex partier som styr kommunen och även om det är Lars Molin som är moderat har trampat i klaveret så är det ju Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Ljusdalsbygdens parti och Kristdemokraterna som sitter i majoritet. Det är ju ingen av dem som har yttrat sig i den här frågan om de tycker att kommunen har rätt. I alla fall inte offentligt. Däremot så är det ju politikerkollegor som har kommenterat på Facebook och liknande, men det är ju inte samma sak.

 

Reporter/foto: Emil Sjöblad

 

Hela intervjun med Markus Evensson (S) och Örjan Fridner (S) kan du höra här

 

© Radio Ljusdal 2016