Bengt Thyr upplever krafter på 4 G i starten med sin nya bil

Bengt Thyr upplever krafter på 4 G i starten med sin nya bil

Bengt Thyr upplever krafter på 4 G i starten med sin nya bil

Racerföraren Bengt Thyr blir intervjuad

 

Foto: Niklas Johansson

Bengt Thyr:s nya bil, en 67:a Camaro som är byggd i USA, med en Cheva-motor i som ger 2200 hästkrafter

 

Foto: Niklas Johansson

Bilder från streetracingen i Föne

 

Foto: Niklas Johansson

I lördags var det deltävling i Street-Race SM på Färila Raceway i Föne och en deltagarna var Bengt Thyr från Skansen som var där och körde Test and Tune med sin nya bil.

- Vi ska ju lära oss bilen, säger Bengt till Radio Ljusdal om dagen i Föne och fortsätter med att berätta att det är bara sjunde gången han sitter i sin nya bil.

 

Bengt Thyr är en av kommunens största racingstjärnor med en långvarig erfarenhet från dragracing. I lördags var han på plats i Föne med sin nya bil, en 67:a Camaro, som han köpte i Danmark, där bilen gått mest sedan den kom från USA, men den har också tävlat i Sverige.

I bilen sitter en Cheva-motor och den ger 2200 hästkrafter och i starten renderar det krafter på runt 4 G.

- Det är 4 gånger din kroppsvikt, säger Bengt och på frågan vad som skulle hända om en "vanlig förare" satte sig bakom ratten till bilen säger han

- Det skulle vara livsfarligt, säger Bengt och fortsätter berätta att personen skulle bli chockad i uppstarten och skulle inte klara av det utan det här måste man träna upp succesivt.

 

Just rutin är något som Bengt har gott om, han tog licensen redan 1985 och har sedan dess tävlat enormt mycket.

- Jag har kört varenda år sedan dess, säger Bengt och fortsätter med att berätta att det som driver honom är utvecklingen av bilarna, han bygger sina motorer själv och konsten att få till en snabb bil är en hel vetenskap som innehåller mycket struktur och planerande.

 

Just nu är Bengt Thyr inne i en period av testing and tuning av den nya bilen och i Föne i lördags var bara sjunde gången som han satt i bilen.

- Det är ingenting, säger Bengt, den förra bilen en Chevelle hade han i 13 år och förhoppningen är att den nya Camaron på sikt bli en riktigt snabb bil, men det kan ta upp till 2 år innan allt testande och fininställningar kan ge optimalt resultat.

 

Under lördagen körde Bengt Thyr ganska "lugnt" med bilen, men nådde ännu upp till 292 km i timmen!

- Vi startade ganska lugnt och öste på succesivt, men nådde ännu upp 292, vilket jag är nöjd med, säger Bengt.

Men ännu är det en bit kvar till drömgränsen 6,0 sekunder med den nya bilen, men ni kan vara övertygade att Bengt Thyr kommer att nå dit även med den nya bilen.

 

Du kan lyssna radiointervjun med Bengt Thyr här

 

Text och Reporter: Micke Svärd

 

© Radio Ljusdal 2016