Hammergård städar upp på fotbollsplanen

Hammergård städar upp på fotbollsplanen

Hammergård städar upp på fotbollsplanen

Anna Hammergård, LIF dam:s kapten som inför varje match städar som en del av förberedelserna.

 

Foto: Micke Svärd

Anna Hammergård

 

Foto: Micke Svärd

Anna som haft två vintrar med mycket rehab nu är tillbaka för fullt

 

Foto: Micke Svärd

Anna Hammergård inför match

 

Foto: Micke Svärd

Vänsterback, mittback, defensiv mittfältare och vänsterspringare, Ja där har ni alla postitioner som Ljusdals IF Dam:s lagkapten Anna Hammergård spelat på, bara den här säsongen!

Mångsidig är hon definitivt, denna tjej som dessutom städar sitt hem som en del av förberedelserna inför match.

- Det har bara blivit så, säger hon och skrattar.

 

Anna Hammergård, 23 år, är en riktig glädjespridare utanför planen, på planen har vi lärt vi lärt känna henne som en energispelare, en såkallad box to box spelare som med sin kraft och vilja ständigt går i bräschen för LIF:s damlag.

Anna har också god teknik och en god spelförståelse, kanske är det därför som hon fått flyttat runt så mycket på plan denna säsongen.

- Jag är löpstark, har ett hyfsat spelsinne och jag har lätt för att anpassa mig, säger hon och fortsätter ändå med att konstatera att det är inte särskilt lätt att byta postion så ofta.

Men denna Ljusdals svar på gamle IFK Göteborg spelaren Magnus Erlingmark säger att hennes riktiga position är på det centrala mittfältet, där hon spelat mest.

 

De två senaste vintrarnas försäsongsträning har Anna Hammergård missat, hon har i stället varit tvungen att köra rehab.

- Det var vintern för två år sedan som korsbandet fick sig en törn, det gick inte av, så jag behövde inte operera, utan vi bedömde att det skulle fungera med rehab och styrketräning, berättar Anna

Sen kom hon lagom tillbaka till förra säsongen, men efter endast 7 matcher så var det dags igen.

- Då var det en meniskskada, så det blev raka vägen till operationsbordet och sen väntade återigen en vinter med rehab, säger hon.

Anna kom tillbaka till starten igen till denna säsong, hon hann till och med spela en träningmatch inför seriestarten. Under vårsäsongen så spelade Anna varje match i serien. Men man undrar ju hur mycket två missade försäsonger har kostat.

- Jag har missat lite av min egen utveckling, jag har fått jobba mycket på förstatouchen och timingen, säger hon, och fortsätter med att på frågan hur skönt det har varit att spela varje match under säsongen konstatera:

- Det är belöningen det och jag hoppas kunna göra en stark höstsäsong, säger Anna.

 

Trots alla platsförflyttningar under säsongen ser förberedelserna inför match alltid likadana ut.

- Jag förbereder mig alltid lika, mycket mat, mycket vatten och lite städning!

Ja, hemma hos Anna Hammergård, får man förmoda att det alltid är rent och prydligt nuförtiden, då LIF dam spelar så ofta. För inför varje match så städar alltid Anna, när det är hemmamatch så blir det på matchdagen och vid bortamatch, dagen före.

- Det har bara blivit så, skrattar hon, istället för att gå ut och gå så städar jag, det är ett bra sätt att väcka kroppen på, jag drar på lite musik och städar och fokuserar, säger Anna.

Denna lite udda förberedelse har lett till att Annas vänner vill att hon ska komma hem till dem på matchdagarna.

 

Utanför planen så jobbar Anna på Färila skola som elevassistent och hennes pojkvän sedan fem år tillbaka är Tallåsens IF:s lagkapten Emil Rosell. De båda lagkapterna! bor i Ljusdal och Anna planerar hela sitt liv efter fotbollen och hon har svårt att hinna med så mycket annat utanför fotbollen. Jag frågar henne om det är en fördel att hennes partner också är fotbollsspelare:

- Ja definitivt, han är så förstående, han liksom fattar situationen, dessutom har jag någon att både bolla idéer med och bolla boktavligen med, hemma i vardagsrummet, säger Anna.

Jag frågar Anna om hon har några övriga intressen och efter en stund så säger hon:

- Jag tycker det är lite mysigt med blommor och har en liten hemlig dröm om att bli florist, men jag har väl inte direkt gröna fingrar, men jag har lite blommor hemma, säger hon, och fortsätter:

- Dessutom älskar jag att äta mat, det är en bonus när man tränar så ofta, att man kan äta ofta och mycket, säger hon med ett skratt.

 

När det gäller framtiden, så säger hon att hon är ganska hemmakär och att hon no kommer att stanna kvar i Ljusdal.

- Laget är som en andra familj och hela den här säsongen har varit otroligt inspirerande, vi har verkligen trott på det, säger hon och när jag frågar hur långt det här kan räcka i framtiden svarar hon kort:

- Jävligt långt, ge oss lite tid bara.

 

På lördag är det dags för denna Korskrogentjej att ikläda sig de gulgröna färgerna och återigen vara kaptenen i skutan i bortamatchen mot Brommapojkarna, som ni såklart hör i Radio Ljusdal kl 14.

Vart någonstans på planen vi kommer att hitta Anna Hammergård den här gången är ännu oklart, men vi kan i alla fall räkna med att hemma hos Anna är det skimrande rent och nystädat.

 

Text och Foto: Micke Svärd

 

 

© Radio Ljusdal 2016