isshoniTogether: Kulturfest i sommar

isshoniTogether: Kulturfest i sommar

Maya och Anna Cei

 

Foto: Emil Sjöblad

I augusti anordnas kulturfesten isshoniTogether i Hälsingland med avslut på Stenegård i Järvsö. Vi har träffat arrangören Anna Cei samt Maya som är en av artisterna som kommer att uppträda under festen.

 

Under förra året befann sig Maya i Japan för en rad spelningar, en dröm som slog igenom:

- Ja, det skulle man kunna säga. Jag har alltid tyckt att Japan har varit ett fascinerande land och att få spela där var verkligen en speciell upplevelse, en sån himla annorlunda kultur med fansen hur de beter sig, berättar Maya.

 

Största skillnaden som artist när man spelar i Japan är att fansen är mycket mer dedikerade:

- Det är väldigt ofta de kommer och har med sig presenter som är väldigt personliga.

 

Efter att Maya hade kommit i kontakt med Anna Cei, som bor i Japan och idag är Mayas agent, fick Maya komma till Japan och spela och kom i kontakt med japanska musiker och började uppträda med dem:

- Då var jag inte så duktig på japanska (under min första vända i Japan), men det som var häftigt var efter att jag hade haft lite spelningar så var det några musiker som jag fick kontakt med som tyckte att jag var duktig och som ville spela tillsammans. Vi hade lite svårt att prata då, de pratade nästan ingen engelska, men när vi tog fram instrumenten och började spela så var det som att allting öppnades för då behövde vi inte prata utan man gör bara musik, berättade Maya.

Anna Cei tar vid och förklarar:

- Det är vad projektet handlar om också. Trots att man pratar olika språk, trots att man beter sig olika så när musiker kommer tillsammans i samma rum så är det som att man pratar samma språk. Det är det isshoniTogether handlar om.

 

Ända sedan Anna flyttade till Japan har hon drömt om ett projekt som isshoniTogether. Ett projekt som handlar om att bygga broar musiker mellan i olika delar av världen. Ordet 'isshoni' är japanska för 'tillsammans' vilket Anna tycker sammanfattar projektet.

 

Under isshoniTogether kommer fyra japanska band att samlas med svenska band och syftet är att de tillsammans ska knyta kontakter och bygga broar.

 

De fyra band som kommer från Japan är:

KASSTRICK BACTERIA

JIU~慈雨

Kenji Okahira - 岡平健治

Tsukiyoi - 月宵

 

Från Sverige medverkar:

KERBERA

Månsson All Stars

Maya

Cholera Jasna

Åsa

 

Reporter: Emil Sjöblad

 

Hela reportaget kan du höra här

© Radio Ljusdal 2016