Markus Evensson (S): ”Vi får se vad som händer efter sommaren”

Markus Evensson (S): ”Vi får se vad som händer efter sommaren”

Markus Evensson (S)

Under onsdagen träffade vi Markus Evensson från Socialdemokraterna som har hört av sig till JO då man vill att justitieombudsmannen ska se över om det har gått rätt till när Ljusdals kommun gjorde en polisanmälan mot Örjan Fridner (S).

 

- När polisanmälan gjordes så undrade vi verkligen om det får gå till på det här sättet och vi undersökte med jurister och kom fram till att själva beslutet överklagar vi till förvaltningsrätten om då kommunen får göra på det här sättet. I samma veva kände vi att även JO behöver se över en sån här grej och under den tiden som har gått sedan det här skedde så har vi kommit fram till det är ganska många felaktigheter som har begåtts och vi vill ju veta om det är kommunen i sig, alltså som myndighet som har anmält, eller om det är så att det är en enskild som har gjort det här. Då är frågan om ansvaret ligger hos denna person eller ligger ansvaret hos kommunalrådet Lasse Molin (M) som har uppmanat till en polisanmälan?

 

Angående överklagan som har gjorts hos förvaltningsrätten så har man ännu inte fått svar:

- Under sommartid räknar vi med att förvaltningsrätten inte kommer att behandla det här och samma sak med JO. Vi får väl se vad som händer efter sommaren.

 

Om det nu skulle visa sig att kommunen har gjort fel, vad är det för åtgärder som kommer att vidtas?

- Det vet vi ju faktiskt inte vad det blir för åtgärder. Vi måste samtidigt få veta vem det är som har begått fel. Är det så att tjänstemännen har gjort någonting utöver sitt mandat eller är det så att kommunalrådet har gjort någonting utöver sitt mandat, då måste ju vi på något sätt ställa dem till svars och den processen måste ju ta vid när vi i så fall får ett svar.

 

Reporter: Emil Sjöblad

 

Hela intervjun med Markus Evensson (S) kan du höra här

© Radio Ljusdal 2016