Karin spelar för att hylla sin döde pappa

Karin spelar för att hylla sin döde pappa

Den 23:e augusti 2014 är en dag som Karin Weinacht aldrig glömmer, hennes mamma väckte henne med beskedet att hennes pappa gått bort. Samma dag skulle Karin spela match, men trots beskedet, hade hon bara en tanke.

- Jag ville spela för hans skull, det var det enda som fanns i mitt huvud.

Möt Karin Weinacht, tjejen från Hudiksvall som är högst delaktig till Ljusdals IF dam:s framgångar, men som har en högre mening med sin fotboll.

 

Karin Weinacht, 22 år, är en av de båda nyförvärven från Mohed till LIF dam, den här säsongen, och hennes kloka spel och fina skott är något som laget verkligen haft nytta av.

Tillsammans med Victoria Forss så är Karin Weinacht tjejen från Hudik, som tog vägen via en säsong i Mohed till Ljusdal och nu pendlar de båda tillsammans hit ett flertal gånger i veckan.

- Det blir väl cirka 4 gånger per vecka, plus match som vi sitter i bilen tillsammans, berättar Karin, och berättar om den fina vänskap hon och Victoria utvecklat tillsammans genom åren.

- Hon är verkligen en nära vän, nästan som en syster, säger Karin.

Karin Weinacht och Victoria Forss har liksom följts åt genom fotbollslivet, trots att Karin är några år äldre. Först spelade de tillsammans i Team Hudik, sen så gjorde de en säsong i Mohed, för att nu båda två spela i Ljusdal.

 

Karin vill bli så bra hon kan bli med sin fotboll, men efter den dagen 2014 så har fotbollen fått en helt annan innebörd.

Hennes pappa Stefan var hennes störste beundrare och gav alltid Karin massor av råd och tips.

- Han följde alltid med på varje bortamatch och jag tror han såg varje träning också, han var mitt stora stöd i fotbollen och livet, berättar Karin.

 

Stefan Weinacht led av parkinsons och som en följd av detta så hade han fått en pacemaker inopererad till hjärtat.

Den 23 augusti 2014 så orkade inte hans hjärta mer och han avled. Just denna dag så hade Karin match med sitt Team Hudik mot Hille.

- När mamma väckte mig den morgonen och gav mig beskedet så kände jag direkt att jag ville spela matchen, det var enda som fanns i mitt huvud, jag ville spela för hans skull, berättar Karin.

Hela Team Hudik spelade matchen i sorgband och Karin fanns tillsammans med Victoria Forss med på planen och när hon gjorde första målet i den matchen så brast allt.

- Tårarna kom på plan, när jag gjorde det där målet och när Vicke kom fram till mig efter målet så grät vi tillsammans, berättar Karin.

 

Efter den händelsen så har fotbollen fått en helt annan innebörd för Karin Weinacht.

- Den är viktigare nu, jag liksom spelar för pappas skull nu och det har gjort fotbollen mer betydelsefull, säger Karin.

Pappa Stefan som försvann i 50 års åldern, hade ungerskt påbrå och just kopplingen till Ungern är viktig för Karin.

- Pappa var född i Sverige, men farmor och farfar var födda i Ungern och jag har alltid velat lära mig språket, säger Karin.

 

Utanför planen så är Karin väldigt familjekär, hon umgås gärna med sin mamma och sina bröder och hennes pojkvän Farid är väldigt viktig för henne.

- Jag kör gärna en hemmakväll med film och godis, säger Karin och fortsätter att berätta om hur alltid familjen går först.

Just nu jobbar hon på en förskola, något som passar henne bra, med allt åkande till Ljusdal för matcher och träning.

 

Om starten på säsongen så är Karin otroligt nöjd över hur det gått för laget, men för egen del så har den nya postionen på plan varit en omställning.

- Det är väldigt svårt att spela ytter, jag har varit tvungen att tänket, säger hon.

Tidigare så har Karin mest spelat anfallare eller offensiv mittfältare och hon beskriver sig själv som en spelare med bra spelförståelse och ett bra skott. 2 mål har det blivit hittills för Karin, men hon känner att det finns mer och ge.

- Jag vill våga utmana lite mer när jag kommer i en mot en situationer på plan, säger hon och fortsätter med att berätta att hon kan bli bättre på allt och att hon ställer höga krav på sig själv.

 

När det gäller laget, så är Karin otroligt glad över de framgångar de haft och den uppmärksamhet som laget fått.

- Jag får till och med prata fotboll hemma i Hudik, på jobbet och på stan, berättar hon.

Ja, det snackas LIF dam även i Hudik och när jag går ifrån intervjun med Karin Weinacht så är det med känslan att hon är en väldigt snäll person som har en större mening med sin fotboll.

 

Du kan även lyssna på en ljudintervju med Karin här

 

Text och Reporter: Micke Svärd

Karin Weinacht, ytter i LIF dam.

 

Foto: Micke Svärd

Karin mot stolpen på Älvvallen i Ljusdal

 

Foto: Micke Svärd

Karin Weinacht mot nya mål.

 

Foto: Micke Svärd

Karin spelar för att hylla sin döde pappa

© Radio Ljusdal 2016