Maria Molin (M) om nedskärningarna av ambulansen i Ljusdal

Maria Molin (M) om nedskärningarna av ambulansen i Ljusdal

Maria Molin (M) om nedskärningarna av ambulansen i Ljusdal

Regionspolitiker Maria Molin (M)

 

Foto: Emil Sjöblad

Under onsdagsförmiddagen fick vi besök i studion av Maria Molin (M), regionspolitiker, för att prata om ambulansen i Ljusdal som under veckan gick från två till en bil.

 

- Jag ser det som farligt och jag ser att människor här i Ljusdals kommun känner sig säkert mer otrygga nu än vad man gjorde under förra veckan när vi hade två ambulanser efter klockan 17 till klockan åtta på morgonen, så att det här är naturligtvis väldigt dåligt.

 

Som sagt så finns det endast en ambulans i Ljusdals kommun mellan klockan 17 och åtta på morgonen, men hur ser det ut mellan klockan 8 och 17?

- Då är det bättre bemannat och jag tror att det kan bero på vilken dag det är. På helgerna tror jag att vi har lite mindre bemanning och då är det också mindre transporter mellan sjukhus. Men att just gå från två till en är ju ett väldigt drastigt steg och det är ju det vi gör då efter klocka 17 och är det de flesta opponerar sig emot. Just den här veckan har ambulanspersonalen själva har ställt upp och offrat sin lediga tid och går in och jobbar extra så just den här veckan har vi nog ambulanser fram till klockan tio varje dag i bästa fall.

 

Varför har man dragit ner på ambulansen här i Ljusdal?

- Det var redan i januari i år som man tog ett beslut när man skulle ändra schemaläggningen för ambulanspersonalen, detta var väldigt dåligt förankrat bland personalen. Jag tror att det egentligen var det största problemet, att man inte hade diskuterat frågan ordentligt och då blev det också ett väldigt stort motstånd. Dels mot att de skulle behöva jobba mer men också att man inte alls hade frågat personalen vad de tyckte eller om man kunde göra något annat för att göra den här besparingen som då skulle vara på fem miljoner.

 

På grund av detta minskade ambulanspersonalen då 40 stycken personer sa upp sig. På frågan om hur man ska få in nya till ambulanspersonalen svarade Maria:

- Det är ju en jättestor fråga för ledningen nu att bygga upp förtroendet igen och det tror jag är ett väldigt svårt arbete för det är verkligen kört i botten, och även de som är kvar är ju djupt besvikna på hur man har blivit hanterad, man upplever att man blir hanterad som boskap av ledningen och det är inte så lätt att ändra på det. Så vi har ett jättestort arbete framför oss. Och det är ju resursslöseri att först utbildar vi folk som blir riktigt duktiga ambulanssjuksköterskor och sen så behandlar vi dem så illa så att de väljer att säga upp sig och gå till andra jobb som kanske inte ens är inom sjukvården. Det här är inte alls lätt, man har verkligen grävt en djup grop som kommer ta lång tid att komma upp ur och jag hoppas man kommer göra det med kraft. Men man gör ingenting för att återställa förtroendet som jag ser det just nu.

 

Hela intervjun med Maria Molin (M) kan du höra här

 

Reporter: Emil Sjöblad

© Radio Ljusdal 2016