Raimo Pärssinen (S) på besök i Ljusdal

Raimo Pärssinen (S) på besök i Ljusdal

Raimo Pärssinen (S) på besök i Ljusdal

Raimo Pärssinen

 

Fotokälla: riksdagen.se

Under måndagen fick Ljusdal besök av Socialdemokraternas Raimo Pärssinen, ordförande i riksdagens Arbetsmarknadsutskott. Programmet för dagen var fullspäckat med besök hos olika företag och Arbetsförmedlingen och till sist ett möte på Folkparken i Ljusdal. En stund innan mötet fick vi en liten pratstund med Raimo.

 

- Jag har träffat företagarna, vi hade en liten lunch ihop, jag fick diskutera med fyra företag om deras förutsättningar, vad de gör här i Ljusdal också. Det var mycket trevligt och trevligt samtal. Det är positiv bild jag får av Ljusdal.

 

Efter det besökte Raimo Arbetsförmedlingen för att se hur man jobbar ihop med kommunen och vad man gör för att motverka ungdomsarbetslösheten och nyanlända.

- Och här får jag också en positiv bild en väldigt bra bild av en aktiv arbetsförmedling och intresserad kommun.

 

Ett pressmeddelande som vi fick ta del av stod det att ”över 350 000 människor är arbetslösa, samtidigt som det finns nästan 100 000 lediga arbeten.”

- Vad vi gör nu är att vi försöker styra in traineejobb och annat som är riktat mot bristyrken, och det här hade vi en bra diskussion om med företagarna. Kan vi få in via utbildning, det kan gälla nyanlända också via snabbspår, till just de här jobben som är bristyrken tjänar vi alla på det. Det är ju ett av regeringens prioriterade områden faktiskt.

 

Angående en lösning på arbetslösheten berättar Raimo:

- Det kommer kunna lösas. Sen vet jag inte om det kommer lösas fullt ut på alla överallt. Men vi har fått igång mycket utbildningsinsatser. Det kommer mer med regeringens budget i höst också som är riktat mot mer av de här bristyrkena. Plus att vi redan har sagt att nästa år så kommer vi att öka på bidraget till kommunerna med tio miljarder kronor, och det kommer Ljusdal få ta del av också så att man har pengar till att anställa de som utbildar sig till undersköterskor, sjuksystrar, lärare eller vilket behov man har.

 

Raimo berättade att han under mötet i Folkparken skulle prata om den svenska modellen:

- Jag tror att det är viktigt att så många som möjligt förstår vad vi pratar om när vi pratar om den svenska modellen, det vill säga att det ska vara en hög kvalitet på välfärden, vi har rimliga skatter och att vi har ett system där arbetsmarknadsparter sätter löner. De sätter lönerna, vi får in skatter, tillväxt och då kan vi investera i en ännu bättre välfärd.

 

Intervjun med Raimo Pärssinen (S) kan du lyssna på här

 

Reporter: Emil Sjöblad

© Radio Ljusdal 2016