Stål-Maja, 14, supertalangen i judo vann NM

Stål-Maja, 14 år, supertalang i Judo vann NM

 

Stål-Maja, 14 år, supertalang i Judo vann NM

Maja Tofilovski, 14 år, från Järvsö, svensk och nordisk mästare i Judo

 

Foto: Fredrik Tofilovski

Majas medaljsamling från i år där det blivit 10 medaljer på 11 tävlingar

 

Foto: Fredrik Tofilovski

Georgiska kolossen på 127 kg i vitt, som Maja kunde fått möta i Tjeckien, i en match mot den "lilla" italienskan på 108 kg.

 

Foto: Fredrik Tofilovski

Tänk er att som 14 åring ställas mot 2-3 år äldre motståndare som väger 30-40 kg mer än er själva på en Judomatta och som vill vräka omkull er. Det är verkligheten för 14 årige Maja Tofilovski från Järvsö som förra helgen blev nordisk mästare i klassen F-18 i norska Larvik.

 

I december 2015 valde helt plötsligt 14 årige Maja Tofilovski att satsa på en tävlingskarriär inom Judo, drygt fem månader senare är hon svensk och nordisk mästare, tre år för tidigt.

Ibland som journalist så träffar man människor som utstrålar något alldeles extra, så är det definitivt med den här tjejen som sitter mitt emot mig, ju längre intervjun pågår desto mer gapar min mun öppen av förvåning och beundran.

 

För 2 år sedan så ville Maja Tofilovski börja spela ishockey, något som hon knappt hade provat på tidigare, hon hade bara åkt lite skridskor på skolgymnastiken men nu siktade hon mot Stålbucklan, tjejernas motsvarighet till TV-pucken, och efter en tid så nådde hon sitt mål och kom med. Efter Stålbucklan så följde mer hockey i och med spel i Division 1 med Sveg Hockey där denna unga tjej spelade med och mot vuxna kvinnor och dessutom trots sin ålder blev något av lagets "polis".

- Jag vann interna utvisningsligan i laget säger hon med ett flin och fortsätter med att berätta att någon målskytt var hon inte, utan det var styrkan och inställningen som hon levde på i hockeyn.

 

Men så i december kände Maja att det hade blivit lite för mycket hockey och ville göra något annat.

- Jag ville tävla i Judo, säger hon och så blev det. Judo hade hon hållit på med sedan 5 års ålder men i och med hockeyn så hade hon bara tränat Judo en gång i veckan under de senaste åren. Påbrå i familjen för sporten fanns det gott om, för pappa Fredrik Tofilovski har vunnit bland annat 10 SM guld och varit nordisk mästare.

Sagt och gjort, Judo blev det , och på den första tävlingen som Maja åkte på blev det succé direkt, vid Norrlandsmästerskapen i Vilhelmina så fullkomligt krossade hon motståndet trots att hon tävlade i F-18 klassen och därmed mötte äldre motståndare så blev det seger i tävlingen. Maja gick tre matcher och vann på ippon i varje match, alltså seger på fall. Dessutom var hon bara på mattan i totalt 52 sekunder! under hela turneringen, mot motstånd i sverigeelit.

- Motståndarna grät och fick hjälpas av mattan efter matcherna, säger hon och ler lite blygt. Men blyghet är inte nånting man förknippar med denna tjej när man träffar henne, här snackar vi styrka och verklig "girlpower" från denna 14 åring.

 

I februari så blev hon svensk mästare för första gången, återigen i klassen F-18, denna gång i Borås och Maja vann alla sina matcher på ippon och det var något som blev uppmärksammat runt om i Judo-Sverige.

Sen så i mars var det då dags för den internationella tävlingsdebuten då Maja skulle vara med i öppna belgiska mästerskapen, det var hon och en till tjej som var födda 2001 i klassen U-18, resten var två eller tre år äldre. Ingen svensk tjej hade någonsin heller tagit medalj i U-18. Maja åkte utan sina föräldrar till Belgien och i första omgången så mötte hon en brittiska, efter matchen så skickade hon ett SMS till pappa Fredrik där det stod "Jag vann". I andra matchen så skulle Maja möta den belgiska mästarinnan, hemma i Sverige gick familjen och väntade på ett SMS, och pling sade det i pappas telefon, det var Maja som skrev igen "Jag vann". Då hade alltså Maja vunnit sina två första matcher i den internationella debuten, tävlingen slutade dock med 2 förluster, men ändå med en bronsmedalj. Dock var inte Maja nöjd med sin insats, hon ringde hem efter förlusterna och grät och var otröstlig. Pappa Fredrik fick be henne att tänka till lite, hon hade ju faktiskt tagit medalj som första svenska någonsin i tävlingen. Efter ett tag kunde Maja känna lite stolthet över vad hon gjort även om hon tyckte bronsmedaljen var lite ful!.

 

I april så bar det av till Tjeckien och tävlingen International Europa Cup i Teplice, en av europas största tävlingar i världssporten Judo, för Maja var det som vanligt under 2016, hon skulle tävla mot äldre och tyngre motståndare och man kan ju undra hur det känns att konstant vara minstingen i klassen.

- Jag tänker inte på det säger hon och fortsätter med att berätta att hon aldrig är rädd på mattan och att hon hatar att förlora.

Maja Tofilovski som mäter 170 centimetrar och väger cirka 77-78 kg förlorade i Tjeckien sin första match, men skulle om hon vunnit den fått möta världstrean från Georgien i andra omgången och hon väger 127 kg!!!

 

Och så nu förra helgen så var det dags för nordiska mästerskapen i norska Larvik, som ligger 15-20 mil söder om Oslo. I första omgången ställdes Maja Tofilovski mot en danska som inte bara var äldre men också vägde hela 115 kg! Det stoppade dock inte "Stål-Maja" hon kastade helt sonika kolossen i mattan efter 17 sekunder och vann på en ippon. Det innebar att den andra och sista matchen skulle bli en ren final om guldet i F-18. Norskan som hon skulle möta hade tidigare vunnit 3 av 4 matcher mot Maja och med cirka 35 sekunder kvar så kastade norskan Maja och tog en poäng. Efter det så blev det en liten paus innan matchen fortsatte då pappa Fredrik hann ropa " Nu är det bara att köra Maja" och det gjorde hon, för med drygt 15 sekunder kvar så kastade Maja norskan och vann matchen. Därmed blev hon nordisk mästare efter att ha slagit den två år äldre och EM-uttagna norskan.

 

Frågan är ju hur bra kan Maja Tofilovski bli i Judo, ja det känns som att hon kan bestämma själv hur bra hon kan bli själv, det finns liksom ingen gräns när det gäller denna tjej. Redan nu tränar hon mellan 7-9 gånger i veckan och styrka och ett sjujäkla pannben har hon redan, Men rent tekniskt är hon inte fullärd än berättar hennes pappa som fungerar som Majas coach medans Jonas Glaas är den som sköter den dagliga träningen.

 

På mattan är Maja obönhörlig inför sina motståndare och trots att hon bara är 14 år så slås man av hennes naturliga pondus och liksom självklara inställning.

- Jag bara kör, det bästa som kan hända är ju att jag får som jag vill, säger hon och låter som en kvinnlig motsvarighet till Stefan Schwarz. Utanför mattan så verkar hon vara en trygg person.

- Jag är lugn utanför, men blir jag arg då....säger hon och det känns som det är säkrast att lyssna på denna tjej som inger respekt och beundran och som jag kan nästan sätta min journalistiska heder på att vi kommer få se i ett OS i framtiden.

 

Du kan också lyssna på en radiointervju med Maja Tofilovski här

 

Text och Reporter: Micke Svärd

 

 

 

 

 

 

© Radio Ljusdal 2016