Ärkebiskopen lovordade Järvsö

Ärkebiskopen lovordade Järvsö

Ärkebiskopen lovordade Järvsö

Ärkebiskopen Antje Jackelén

 

Foto: Emil Sjöblad

Komminister Sara Hillert från Järvsö församling

Komminister Sara Hillert från Järvsö församling

 

Foto: Emil Sjöblad

Under måndagen fick Järvsö församling celebert besök i form av av ärkebiskopen Antje Jackelén. Tanken var att uppmärksamma det enorma och välordade jobb med asylsökande och flyktingar Järvsö Församling tillsammans med olika föreningar, företag och privatpersoner utfört. Det bjöds på ett digert program med bl.a. lunch på Stenegård tillsammans med olika representanter för församlingen, enskilda aktörer, Ljusdals kommun och integrationsföreningen samt föreståndare för fem olika asylboenden, besök på Kulthammar och Kramsta asylboende, språkcafé på S:t Persgården samt gudstjänst i Järvsö Kyrka.

 

Anledningen till besöket berättar Antje:

- Vi ville gärna få höra hur det har gått med flyktingsituationen som vi har haft här under hösten och som pågår och hur man arbetar med det i församlingen och tillsammans med olika föreningar och myndigheter.

 

Efter lunchen på Stenegård väntade flera besök i Järvsö för Antje som skulle besöka flera flyktingboenden, språkcafé samt gudstjänst:

- Det är ju så att det är Annandag pingst så så det blir en gudstjänst i Järvsö kyrka innan vi åker hem igen.

 

Antjes intryck av Järvsö är väldigt positivt:

- Jag har ju slagits av det varma välkomnandet, hur många som är här från församlingen och samhället i övrigt. Jag har verkligen imponerats av den här andan av ”att tillsammans kan vi och vi väntar inte tills det ordnas någon annanstans utan vi ställer upp och ordnar tillsammans med varandra och för varandra”

 

Sara Hillert om betydelsen för Järvsö församling av Antje Jackeléns besök:

- Det är otroligt i hjärtat, det är otrolig uppbackning och otroligt glädjande att få dela på den nivån.

 

Sara menar att det inte är förutan som ärkebiskopen besökte Järvsö utifrån integrationsarbete och situation.

- Vi är som många andra bara en församling på vanlig nivå och vi ska mötas till vardags och vi ska hitta ett sätt tillsammans och se möjligheter och svårigheter. Ärkebiskopen väljer att komma hit därför att det finns många aspekter, det är inte lätta frågor. Det är inget ”åh, vad ni gör det bra”, utan ”vad är det på gång, vad händer, hur gör ni, hur kan vi dela med varandra?”

 

Det är väldigt vackra ord av ärkebiskopen, vad har ni gjort för att få det här?

- Det är vackra ord, men det är också en bygd som är på fötter. Det är så med Järvsö. Budet har kommit, vi har tagit det, det har gått igenom allting. Ingen gör någonting ensam, och det gör inte församlingen heller, utan vi är i en bygd där det ena ger det andra kontakter som ger det tredje och så vidare.

 

Hela intervjun med ärkebiskopen Antje Jackelén och komministern Sara Hillert kan du höra här

 

Reporter: Robert Fors

© Radio Ljusdal 2016