Öppet brev från Örjan Fridner (S)

Öppet brev från Örjan Fridner (S)

Öppet brev från Örjan Fridner (S)

Idag går Örjan Fridner (S) ut med ett öppet brev till Lasse Molin (M), ordförande i kommunstyrelsen.

 

Radio Ljusdal var på besök hemma hos Örjan, där han under sin timeout passar på att sköta om trädgården, för att prata om brevet och dess bakgrund:

- Jag upplever att det har varit en orkan av osanningar, felaktigheter och påhopp på mig omkring en vecka.

 

Intervjun med Örjan kan du höra här

 

Reporter: Robert Fors

 

I brevet skriver Örjan:

 

Öppet brev till Lars Molin

 

Den senaste veckan har det blåst nästintill orkan kring mig. En orkan av osanningar, felaktigheter och påhopp. Den bild du givet är så fjärran från det som faktiskt hänt att det är nödvändigt med en summering över det verkliga händelseförlioppet:

 

Jag har en nystartad firma och helt enligt kutym anger jag en förväntad bruttoinkomst. För ett nystartat företag kan det vara svårt att uppskatta en förväntad bruttoinkomst men det regleras i samband med deklaration året efter. I mitt fall blev inkomsterna lägre än väntat. Istället för att vänta till detta års deklaration med att justera min ersättning från kommunen så väljer jag att ta initiativ till att det tidigarelägga detta. Jag informerar därför på olika protokoll och i brev att jag vill ha en reglering och utredning. Efter dessa steg tar jag även den 2 maj upp frågan med dig personligen på ett möte jag bett om. Istället för att samtala om system som biträder och hjälper egenföretagare - i linje med fullmäktiges policy - så blir ditt nästa steg 6 maj att i media påbjuda en polisanmälan av mig! Samma dag som du "förutsätter att det här leder till en polisanmälan" (p4, Gävleborg) har du tydligen ett samtal med kommunchefen om att han "på måndag ska ta tag i ärendet" (Radio Ljusdal). Sagt och gjort, nästa arbetsdag lämnar kommunen in en polisanmälan där det framgår att det saknar inkomstuppgifter för totalt 12 politiker men där jag ensam är polisanmäld.

 

Allt detta överrumplade mig så jag började söka fel på mitt eget agerande: "kunde jag på något sätt ha gett kommunen en annan inkomstuppskattning redan i januari (ett halvår innan deklarationen)?" och "borde jag varit bättre på att förutse företagets resultat det första året?". Men det här är ju orimligt förhållningssätt till företagande. Nu när jag fått viss distans till denna karusell är det istället tydligt för mig att det ju faktiskt är du som bör stå till svars för några frågor:

 

1. Varför påstår du att detta upptäcktes först när du slutade lita på mig - när det är jag själv som vid flera tillfällen förde detta på tal? 2. Hur kan du plötsligt börja hävda att detta är avgränsat till en "moralisk fråga" (Radio Ljusdal) - när det är du som uppmanat till rent juridiska åtgärder? 3. På vilket sätt menar du att jag blivit mer påkommen än de "andra elva" - de som du nu istället tycker förtjänar en ursäkt?

 

Jag har levt ett helt liv enligt devisen att man gör rätt för sig - det tänker jag inte sluta med vid 70-års ålder. Jag är däför bestört över de osanningar du spridit, för att inte nämna din roll i polisanmälan mot mig. Istället för samtal och lösningar har du lagt grunden för att all min heder skall försvinna. Det är därför hög tid att granska ditt agerande som tyvärr sätter Ljusdals kommun på kartan över ett okunnigt, obehagligt och direkt förkastligt politiskt ledarskap.

 

Örjan Fridner

 

Vi har sökt Lasse Molin (M) som väljer att avböja en kommentar

© Radio Ljusdal 2016