Örjan Fridner (S): "Väldigt svårt att få till en dialog"

Örjan Fridner (S): "Väldigt svårt att få till en dialog"

Örjan Fridner (S)

Örjan Fridner (S)

 

Foto: Robert Fors

Gillar du våra lokala nyheter? Swisha gärna en valfri slant till: 123 048 38 75

Under förra året startade Örjan Fridner, ordförande i Arbetarekommunen i Ljusdal, en enskild firma där man förväntade sig en bruttoinkomst på 30.000 kronor i månaden, vilket han hade uppgett när han skulle ansöka om ersättning vid förlorad arbetsförtjänst.

 

- Det visade sig att det har jag inte nått upp till utan vi har fått in helt andra siffror och vi har fått sätta in mer kapital, berättar Örjan, de pengar som vi har fått har gått oavkortat till nya investeringar. Det är bakgrunden. Då har jag fått skriva under för förlorad arbetsförtjänst och så har jag fått ut det. Men då har jag fått för den uppskattade bruttoinkomsten för företaget.

 

Idag kallade Örjan och Socialdemokraterna till en presskonferens angående situationen:

 

- Jag tyckte att det började bli lite obehagligt i mars/april, att jag började få någon form av politiskt lik i garderoben men också moraliskt gentemot kommuninvånarna. Så jag måste göra något åt det här. Även om det inte är säkert att jag har begått något fel så vill jag vara säker på att det här inte ska bli någonting. Så jag började tala med olika personer i olika roller, både förtroendemän och -kvinnor och tjänstemän och upplevde då att jag måste göra någonting mer för att få det klart och tydligt att det här bör regleras nu så att det inte ska hända någon tråkig sak.

 

Örjan började skriva på sammanträdesprotokollen eftersom han ville att revisorerna och kommunen skulle reda ut situationen.

 

Tidigare hade Örjan kallat till ett möte med kommunstyrelsens ordförande Lars Molin (M) angående bland annat situationen med ersättningen och upplevde då att det var "väldigt svårt att få till en dialog" kring detta.

 

Idag (måndagen den 9:e maj) fick Örjan och Socialdemokraterna veta att en polisanmälan har gjorts mot Örjan.

 

- Vid halv två fick jag veta av Markus Evensson (S) att han hade fått informationen om att jag var polisanmäld, och det ska då vara Ljusdals kommun. Och det är klart att det smärtar lite extra att den kommun jag jobbat åt och verkat i så många år och uppskattar, både kommunen och dess invånare, så jag är lite omtumlad.

 

Örjan förklarade att han behöver lite tid på sig att tänka över hur hans politiska bana kommer se ut i framtiden.

 

 

Vi ringde upp kommunstyrelsens ordförande Lars Molin (M) för en kommentar:

 

- Förtroendet för politiker är ju väldigt viktigt och det förstärker ju allvaret i den här händelsen.

 

Angående Örjans vilja att reglera och betala tillbaka ersättningen svarar Lars att det är en handling som ska bedömas om han har tagit ut för mycket i ersättning, något som polisen ska få se över.

 

Vi fick även en kommentar från oppositionsrådet Markus Evensson (S):

 

- Det är tråkigt att det har uppståt och nu har ju Örjan blivit polisanmäld av kommunen. Vi har sagt att vi måste avvakta under den här veckan och se hur vi ska agera.

 

Du kan lyssna på intervjun med Örjan Fridner (S) i sin helhet här samt kommentarer från Markus Evensson (S) och Lars Molin (M)

© Radio Ljusdal 2016