Japansk och svensk kultur möts

Japansk och svensk kultur möts

Japan plus Järvsö, en naturlig kombination? Om inte kan det ändras efter sommaren. I sommar möts nämligen japansk och svensk kultur i Järvsö. Vi träffade Anna Cei från The Pink Spider Web som ligger bakom projektet som kommer att ta Japan till Järvsö.

 

- Nytt betyder ju positivt och roligt, berättar Anna. Jag fick en tanke för ett antal år sen, efter att ha bott i Japan i fem år nu och jobbat med musik och jag känner väldigt varmt för den här trakten kring Ljusnan och Hälsingland. Det är vackert och det representerar det positiva Sverige för mig. Jag känner att japanerna har svårt att nå ut med sitt budskap och sin musik för att de pratar japanska. Men egentligen är musik något vi pratar internationellt. Så nytt kanske det inte är, musikfester har ju funnits i alla tider. Men vårt projekt har ju också en allvarligare underton, positivt allvarlig, som handlar om fred och vänskap mellan människor.

 

- Om japanska musiker får träffa svenska musiker, då kan man bygga vänskapsrelationer musiker emellan och få igång ett samarbete.

 

IsshoniTogether är namnet på projektet som kommer att starta den femte augusti och pågå till och med den 14:e augusti. Under dessa dagar kommer det bli mycket musik, japansk och svensk musik blandat, som slutar med ett stort evenemang på Stenegård i Järvsö. Det kommer även bli en kulturdag där man tittar på olika instrument från Japan och Sverige samt folkdräkter från Sverige och kimono från Japan.

- Det finns många paralleller; musik, kultur och mat. Vi tänker också försöka köra lite japansk öl på festivalområdet, och träffa japanerna. Vi kommer att försöka lägga ett sånt program där musikerna dels får tid för varandra och umgås, eftersom de offstage kommer att bo tillsammans, men även för publiken att träffa japanerna. Vi kommer ju ha översättare med oss.

 

Man anordnar samtidigt en resa för de japanska besökarna där de utöver konserterna ska få se Hälsingland.

 

Hela intervjun med Anna Cei kan du höra här

 

Reporter: Robert Fors

Japansk och svensk kultur möts

© Radio Ljusdal 2016