Mikael Helmersson, känslor, passion och en riktig fotbollsidiot

Mikael Helmersson, känslor, passion och en riktig fotbollsidiot

Mikael Helmersson, känslor, passion och en riktig fotbollsidiot

Mikael Helmersson inför en träning med Ljusdals IF dam

 

Foto: Micke Svärd

Foto: Micke Svärd

Mikael Helmersson instruerar under träningen med Ljusdal.

 

Foto: Micke Svärd

 

Igen, Igen, Igen! Dessa ord är ingen ovanlighet att man hör om man går förbi en träning som Mikael Helmersson, 45 år, leder. För just kontinuitet och kollektivet är viktiga saker för honom och att man gör någonting som man tror på.

- Kan man få ett lag att tro på spelidén fullt ut så kan man ta ett lag hur jävla långt som helst säger Ljusdals IF dam:s tränare när vi möts för ett snack, oss fotbollsidioter emellan.

 

Mikael Helmersson är född och uppvuxen i fotbollsbyn Korskrogen och hans liv har präglats av just fotboll, men också av att tidigare varit femte generationens familjeföretagare och att kombinera dessa båda saker tillsammans med familj och barn har säkert varit ett pussel som ibland, gissar jag, varit svårt att lägga. Spelarkarriären slutade vid 27 års ålder när skador tvingade honom att sluta i Färila IF.

- Ambitionen var större än kroppen klarade av säger Micke själv om sin spelarkarriär, så jag slutade 1997 eller 1998 efter att spelat större delen av karriären i Färila förutom en kort sejour i Krokom.

 

Men å andra sidan så gav spelarslutet Mikael Helmersson chansen att hitta något som han älskar, att vara tränare!

- Jag trivdes direkt i rollen att stå där på planen och instruera andra människor, säger han. Rolf Jansson, legendarisk ordförande i Hälsinglands Fotbollsförbund var den som tog in Micke i rollen som talangutvecklare för ett nystartat projekt från svenska fotbollsförbundet för att utveckla fotbollstalanger i åldrarna 14-16 år, runt om i distrikten. Där skulle också Helmersson träffa en person som skulle bli något av en mentor men också en personlig vän genom åren. Calle Barrling som sedan 2005 är förbundskapten för Sveriges U-19 damlandslag och har vunnit EM-guld med dem både 2012 och 2015 var den som på många vis öppnade Mickes ögon för fotboll och tränaryrket.

- Det blev en Aha-upplevelse när jag träffade Calle säger han och fortsätter med att berätta att mycket av hans fotbollsfilosofi kommer från Barrling.

 

Mikael Helmersson fortsatte att jobba som talangutvecklare för distriktet fram till 2003 när hans hemmaort Korskrogen kallade. KIK ville starta upp damfotbollen igen och Micke ställde upp som tränare och säsongen blev en succé då damlaget gick rakt genom serien och vann den. Säsongen 2004/2005 fick så Helmersson erbjudande om att ta hand Sundsvalls DF och det skulle han göra under två säsonger. Första säsongen i dåvarande division 2, som man kan likna vid dagens ettan, slutade med en tredje plats, men andra säsongen skulle sluta med succé och serieseger, men efter det kände Micke att det fick vara nog.

- Det var helt enkelt inte möjligt att fortsätta, det höll inte som situationen såg ut, berättar han. Rollen som femte generationens företagare och ensamstående familjefar satte stopp, men det var ett enkelt val, vissa saker går före fotbollen. Mikael Helmersson drev också nämligen familjeföretaget Veckebo såg och hyvleri sedan många år tillbaka och all tid och allt pendlande till Sundsvall slet på honom, lägg därtill rollen som pappa så var valet självklart.

Då blev det ett uppehåll med fotbollen tills 2007 när Pelle Lindberg, tränare i Hudiksvalls ABK ringde, han ville att Micke skulle bli individuell tränare, Micke sa ja, men några veckor senare så avgick Lindberg och där stod Helmersson plötsligt som huvudtränare för ABK. Han fick med sig Sören Eriksson som delad huvudtränare och det gick återigen bra, men livet skulle återigen ställa till det för fotbollen.

- 4-5 dagar i veckan blev för mycket med min arbetssituation säger han och Micke tog beslutet att nu fick det vara slut med klubblagsfotbollen och han slutade som tränare i ABK och återgick till att arbeta för förbundsdistriktet.

 

Men så hände saker i livet som det alltid gör för oss alla och 2010 träffande han sin nuvarande fru Jennie och hon hade en dotter som heter Jonnah som spelade fotboll i Ljusdal och det skulle bli inkörningsporten till det Micke Helmersson gör idag. För dottern hette nämligen Jonnah Tönners och till en början så tränade mamma Jennie och Tomas Wennberg hennes framgångsrika ungdomslag, men så småningom skulle Micke Helmersson bli allt mer inblandad.

2013 sålde Micke familjeföretaget till Valbo Trä, han skulle själv fortsätta att arbeta åt dem också, men det gav också mer tid när han var fri ansvaret som ägare och han började bli alltmer involverad i Ljusdals IF dam. Redan 2014 var han med lite i bakgrunden, men ifjol blev han fullt ut medlem av LIF:s tränarstab.

- Tomas Wennberg kände jag sen tidigare, vi spelade ihop i Färila, säger Micke och fortsätter med att berätta att han och Tomas klickade direkt och i stort sett delar samma syn på fotboll.

Just fotbollsfilosofi är något starkt och viktigt för Mikael Helmersson som är en genuint fotbollsintresserad man med en stark tro på sin filosofi.

- Jag är en extrem zontränare säger han och fortsätter att berätta att hans tro på ett zonförsvar i stället för markeringsförsvar är enormt stark och något som han vill att laget ska göra till 100%. Han pratar också väldigt mycket om det kollektiva försvaret som grunden till allt och om hur man som lag vinner bollen tillsammans och om vikten av att få hela laget till en enhet.

När det gäller anfallsspelet pratar Helmersson att det beror på individens förmåga, men grundtanken är att det ska vara effektivt, lite tysk-engelsk effektivfotboll före spansk tiki-taka fotboll. Höga eller låga passningar spelar inte så stor roll, utan det beror mer på vad man har för individuell kvalité i laget, det viktiga är i stället variationen mellan korta och långa passningar och att man är effektiva i sitt passningsspel.

 

Tränarna i Ljusdal jobbar mycket med positionsanpassad träning och spelarna i LIF dam får jobba mycket i sin roll på träning. Detta är kanske en delförklaring till framgångarna, men det viktigaste enligt Helmersson är att spelarna tror fullt ut på spelidén.

När man träffar Mikael Helmersson så slås man ganska snabbt av att det här är en kille som brinner för det han gör och som har en enorm passion för att vara tränare. Under matcherna finns han oftast på läktaren och coachar därifrån, medans Tomas Wennberg coachar från bänken

- Jag kan fokusera på ett annat sätt när jag står där, jag får en bättre överblick från läktaren, berättar Micke, men ibland är det svårt att kontrollera sig för en sådan glödande och känslomässig person som honom. När jag frågar om det är rätt att kalla honom fotbollsidiot så håller han med, att det är han. Micke ser så mycket fotboll han hinner och berättar att han hela tiden dock har tränarögat påkopplat.

Man kan ju undra hur en sådan person som Mikael Helmersson laddar om och kopplar av, han säger att han gärna är i sin sommarstuga på landet och att han hellre bor i skogen än på stureplan. Och angående matchdagarna säger han så här:

- Varje matchdag kl 6 på morgon tar jag hunden och går en timme på elljusspåret för att dels lugna ner mig och dels för att fokusera upp. Så bli inte förvånad om ni tidigt en morgon ser en målmedveten och fokuserad Mikael Helmersson komma spatserande.

 

Vi gjorde också en ljudintervju med Mikael Helmersson som du kan lyssna på här

 

Text och Reporter: Micke Svärd

 

© Radio Ljusdal 2016