Visfestivalen i Holänna – det största sedan auktionen efter ”Möga-Pelle”

Visfestivalen i Holänna – det största sedan auktionen efter ”Möga-Pelle”

Visfestivalen i Holänna – det största sedan auktionen efter ”Möga-Pelle”

Pierre Ström och Stefan Olsson

 

Foto: Robert Fors

Gillar du våra lokala nyheter? Swisha gärna en valfri slant till: 123 048 38 75

På lördag anordnas i den lilla byn Holänna, som ligger strax nordost om Ljusdal, en visfestival. Det är den fösta visfestivalen någonsin i byn och just nu pågår den sista förberedelserna. Stefan Olsson, initiativtagare och en av arrangörerna bakom festivalen, ser med spänning fram emot lördagen då artisterna kommer att börja entra paviljonen klockan 15 Och att lägga festivalen just i Holänna är ingen tillfällighet.

- Idén föddes när vi var nere i Stockholm och spelade och kamraterna där tyckte att nu var det dags för oss att arrangera något där uppe hos oss så dom kunde komma upp till er, berättar Stefan. Och jag kan garantera att det blir det största som har hänt i byn sedan aktion efter ”Möga-Pelle” 1919.

Det kommer att bjudas på både lokala artister på scen som Jonas ”Plonke” Eriksson och Triol samt lite mer beresta trubadurer som Ulf Neidemar och Pierre Ström.

Trots att detta är den första visfestivalen i Holänna var det inga problem att boka artister. Alla tillfrågade artister har tackat ja, skrockar Stefan förnöjt. En av dom som aldrig tvekade när Stefan ringde var vislegenden Pierre Ström.

- Jag måste bara kolla datumet. Sedan sa jag ja direkt, berättar Pierre. Innan detta visste jag inte vart Holänna ligger. Nu har jag iallafall fått en bild av det. Och jag litar ju fullständigt på Stefan när han säger kom till Holänna och spela.

Och redan nu kan Stefan avslöja att man jobbar på att göra detta till en årlig festival.

- Pingstafton den tredje juni kan du boka in redan nu, meddelar Stefan förnöjt.

 

Reporter: Robert Fors

 

Hör intervjun med Stefan Olsson och Pierre Ström här

 

Artister under festivalen

Pierre Ström

Andy Fite

Billey Shamerock

Jonas ”Plonke” Eriksson

Ulf Neidemar

Triol

samt en hemlig artist

 

 

Fakta om Pierre Ström

Pierre Erik Ström, ursprungligen Per Erik Ström, född 14 april 1943 i S:t Johannes församling i Stockholm, är en svensk trubadur. Han är yrkesverksam som vissångare och artist sedan 1965.

Pierre Ström tillhörde den så kallade svenska visvågen på 1960- och 1970-talen. Perre var även med och spelade på Vispråmen Storken tillsammans med många andra då verksamma vistrubbadurer som exempel Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Han är också sedan 2009 ordförande för Yrkestrubadurernas förening, YTF, som han även var med och startade 1971. Pierre Ström framträder ofta som tolkare av Carl Michael Bellmans visor och har varit Skansens Bellman i 40 år i rad.

© Radio Ljusdal 2016