Ny öl och utökad produktion tar Ljusdals Bryggeri in i framtiden

Ny öl och utökad produktion tar Ljusdals Bryggeri in i framtiden

Jäs och lagertankarna

Foto: Robert Fors

Per Löfgren framför upptappningsmaskinen

Foto: Robert Fors

Viktor Hansson intervjuar Per Löfgren från Ljusdals Bryggeri

 

Video: Robert Fors

Radio Ljusdal besökte i dagarna ortens egna microbryggeri Ljudals Bryggeri.

Per Löfgren som driver bryggeriet ger oss lite nyheter, berättar om dess historia och så får vi även en liten grundkurs i vad som skiljer olika soters öl från varandra.

 

 

Per Löfgren startade tillsammans med Jens Halvarsson bryggeriet 2014 men i över 20år hade planerna funnits där.

 

- Jag har alltid varit intresserad av dryck och öl, det har fascinerat mig i olika former.

För några år sen började jag brygga hemma, testade och laborerade. Sen gick jag även en yrkesutbildning till bryggeritekniker, så är resan in till att starta bryggeriet säger Per till Radio Ljusdal.

 

Just nu är produktionen i full gång och i en tank finns den nya ölen "Kåtöl" som på fredag har världspremiär på Hotell Lappland, ett namn som kanske får vissa att höja på ögonbrynen.

 

- Hotell Lapplands resturang heter Restaurang Kåtan och det är det som är avbildat på eticketten och det är det som är syftningen säger Per.

 

Bryggeriet har fått tillgång till 3 nya jäs och lagertankar utöver dom 5 som tidigare fanns, något som ger en möjlighet till utökad produktion och nylanseringar under våren och sommaren.

 

-I vår planerar vi att släppa en ipa, det är väldigt populärt med ipa från små bryggerier och vi har inte haft någon sådan så nu känner vi att det är läge för det. Den kommer i mars om allt går som planerat berättar Per Löfgren.

 

 

Någon julöl blir det dock inte från Ljusdals Bryggerier i år, även om så var tanken. Men till nästa år finns det planer på en sådan.

 

-Vi hade hoppats att kunna släppa vår julöl till säsongen i år men vi har haft mycket produktion av våra befintliga sorter så vi har inte haft plats för den. Men vi har pototypbryggt julöl som vi har testat på ett antal personer och responsen har varit otroligt positivt så vi känner att vi har en produkt som är redo att släppas men man får hålla sig till nästa jul om man inte råkar vara här på ölprovning eller visning för då finns den tillgänglig att prova.

 

Hela intervjun kan ni höra här

 

Text och ljud: Viktor Hansson

© Radio Ljusdal 2016