Mattias Blom killen som stod på skridskor för första gången vid 12 år

Mattias Blom killen som stod på skridskor för första gången vid 12 år

Mattias Blom killen som stod på skridskor för första gången vid 12 år

Mattias Blom, Ljusdals BK:s söderkis som jobbar hårt för sin bandy.

 

Foto: Micke Svärd

Mattias som på dagarna jobbar tillsammans med eleverna på Restaurang och Livsmedelsprogrammet på Slottegymnasiet i Ljusdal

 

Foto: Privat

Tänk er att aldrig ha stått på ett par skridskor fram till ni är 12 år gammal och 9 år senare vara en bandyspelare i toppen av Allsvenskan.

Lägg därtill att ni är född på Södermalm i Stockholm, mitt i smeten och att när ni är i 14 årsåldern få skrivit på näsan att ni inte har någon talang eller tillhör framtid.

Ja där har LBK:aren Mattias Blom som ikväll spelar seriepremiär mot UNIK på bortaplan, något denna fighter tar med ro.

- Jag känner mig väldigt lugn faktiskt, det brukar annars vara lite fjärilar i magen, men nu känner jag mig lugn, säger Mattias

 

När man träffar söderkisen Mattias Blom så slås man av hur mycket klokskap och vilken brokig bana han har gått i bandylivet, trots att han bara är 21 år gammal.

Bandygymnasium i Edsbyn och Bollnäs, ett år i finska Narukerä och andra året i Ljusdals BK och då ska man veta att den här killen inte stod på ett par skridskor förrän han var 12 år gammal.

- Det är dåligt med is på Södermalm i Stockholm, säger han med ett skratt och fortsätter med att berätta att han höll på mest med fotboll och innebandy innan han fann bandyn.

- Folkungagatan, Södermannagatan och Björns Trädgårdfddddd, det är väl där mina barndomsscener utspelar sig, säger Mattias och fortsätter att berätta att det var när han flyttat ut till Gustavsberg som hans första kontakt med bandyn skedde.

- Jag började min bandykarriär när jag var 12, då tog jag mina första skär på Ekvallen i Gustavsberg. Jag hittade ett par skridskor på vinden som jag tror var tre storlekar för stora, jag vet inte ens var det var för märke, men dom hade passerat sitt bäst före datum om man säger så.....

 

Mattias gick i en idrottsklass i Gustavsberg med killar som spelare ishockey, fotboll och bandy, men just den dagen så blev han meddragen på en bandyträning och då uppstod en kärlek till sporten.

- Jag blev fast på nåt sätt, berättar han.

 

Att börja med en sport så pass sent har satt sina spår för Mattias.

- Ja det har varit väldigt mycket motgångar och genom att jag började så sent var jag aldrig någon talang och jag är väl ingen talang nu heller, jag är för gammal för det, säger han och skrattar.

 

Just det hårda jobbet och träningsviljan är en röd tråd för denna ödmjuka och streetsmarta kille och det märks att just ungdomsidrott och den elitfokusering som det diskuterats om den senaste tiden är något som Mattias brinner för. Han berättar en gripande och samtidigt motiverande historia.

- Jag har en väldigt tydlig bild utav en händelse när jag var runt 13 år och gjorde min andra bandysäsong någonsin. Vi hade ett väldigt duktigt lag i Gustavsberg och jag minns när Nacka-Värmdö posten var ner och gjorde en artikel om de fem mest talangfulla spelarna i det laget. Jag var inte en av dem och jag minns att det var en bild på dem i tidningen där det stod att de här killarna är Gustavsbergs framtid och de kommer att gå långt och de blev hyllade av tränarna och sånt där. Jag har haft den bilden och den artikeln som bränsle under jäkla många år och jag tror att det är en utav de där killarna som spelar bandy idag på någorlunda nivå, men det är jag som spelar i ett lag i toppen av Allsvenskan, berättar Mattias.

 

Mattias har tagit den historien som en morot och använt sig av den målbilden under slitet med sin bandy.

- Det går att ta sig någonstans bara man vill, man behöver inte vara en talang eller vara en landslagsspelare eller ens spela i det bästa laget så länge man har viljan och lägger ner jobbet och verkligen nöter så går det att ta sig någonstans.

 

Den debatt som blossat upp både inom fotbollen och ishockeyn om hur man tar hand om talanger och också om hur den tidiga elitsatsningen gör att man tappar talanger är något som Mattias följer med i.

- Det har ju varit en het disskusion kring bland annat TV-pucken omk hur just i den här känsliga åldern 15 år, där det är väldigt många drömmar som krossas och det är så jäkla synd, man liksom önskar att man kunde prata med kidsen som lägger av i 14-15 årsåldern för att de inte tar en plats i bästa laget och att idrotten kunde inbringa mer tålamod för de här ungarna älskar ju verkligen sporten och att man kunde säga till dom att fortsätta nöta på för det kommer att vända om man verkligen ligger på, säger Mattias.

 

I hans fall så har han haft tur med ledare genom åren och en av de som han hyllar mest är Bollnäs GIF spelare Ville Aaltonen som han hade som ledare i Bollnäs.

- Ville har betytt jättemycket för mig säger Mattias och fortsätter med att Aaltonens har lärt honom mycket om betydelsen att jobba hårt och träna mycket.

 

Det var dessutom Ville Aaltonen som hjälpte till när Mattias Blom spelade en säsong i finska högsta divsionen i Narukerä, något som blev en rejäl erfarenhet innan Patrik Larsson ringde förra sommaren och frågade om Mattias var intresserad av att flytta till LBK och spela där och nu gör alltså den här ödmjuka killen från söder sin andra säsong hos de gulgröna.

 

Du kan lyssna på den fullständiga intervjun här

 

Text och Reporter: Micke Svärd

© Radio Ljusdal 2016