Årets handledare i Gävleborg: Märith Svedman från Ljusdal

Årets handledare i Gävleborg: Märith Svedman från Ljusdal

Märith Svedman blev under tisdagen utsedd till Årets Handledare i Gävleborg

 

Foto: Emil Sjöblad

Under tisdagen korades Årets handledare i Gävleborg på Vård- och omsorgscolleges regionala konferens i Bollnäs. Utmärkelsen som tilldelas länets bästa handledare gick till Märith Svedman som jobbar på Närvårdsavdelningen på Närsjukhuset i Ljusdal.

 

- Jag är förvånad och det är jätteroligt. Jag måste få smälta det här någon dag så förstår jag väl innebörden sen, svarar Märith på frågan om hur känslan är efter att ha fått utmärkelsen.

 

Hur jobbar man som handledare inom vården?

- Man måste ju se till att de [eleverna] lär sig grunderna från början och att man har tid och kan engagera sig när är handledare. De som ska utbildas ska få en trygghet och känna att de uträttar någonting bra under tiden de som de finns på sin utbildningsplats.

 

Tror du att du har jobbat annorlunda jämnfört med andra handledare?

- Jag vet faktiskt inte. Men det är väl engagemanget i eleverna, det är väl det jag kanske har lite extra av. Jag har ju hållt på i många år och då får man en väldig vana till att ha en annan människa tätt intill sig.

 

Fick du välja själv att vara handledare eller var det något som du blev tilldelad?

- Jag blev tilldelad det för många år sen och då var jag inte så pigg på det. Men när jag hade hållt på ett tag så tyckte jag att det var jätteroligt och så har jag utvecklat det hela tiden år för år. Man får ju vara väldigt lyhörd, försiktig, ha empati och respekt. Och vara ödmjuk.

 

Hela intervjun med Märith Svedman kan du höra här

 

Reporter: Emil Sjöblad

© Radio Ljusdal 2016