Gustav Fridolin (MP) på besök i Ljusdal

Gustav Fridolin (MP) på besök i Ljusdal

Örjan Oscarsson om Tallåsens avancemang

Utbildningsminster Gustav Fridolin (MP)

 

Foto: Emil Sjöblad

I tisdags kväll höll Miljöpartiet ett seminarium i Järvsö där bland annat Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) deltog. Under onsdagen passade Fridolin på att träffa pressen innan han reste vidare mot Sundsvall.

 

- Det är alltid kul att stanna till på vägen och träffa lokala miljöpartister. Jag brukar vara här en gång om året och sitta och prata ideologiska frågor till ganska sent på kvällarna, berättar Fridolin.

 

Seminariet i Järvsö, där bland annat Gustav Fridolin deltog, handlade om Miljöpartiets roll.

- Inte minst i en tid då det blåser hårda kalla vindar från den populistiska extremhögern i hela Europa. Hur Miljöpartiet med och tar den fajten, det var en av frågorna som togs upp.

 

Hur ser Miljöpartiets roll ut i den fajten?

- Det är klart att det har varit två tuffa år på många sätt samtidigt har vi i regeringen kunnat visa att man kan göra skillnad. Vi gör skillnad för miljön. Sverige är ett av de länderna som verkligen tar sig an de här stora miljöinversteringarna som behövs, vi är ett internationellt föredöme, vi var avgörande för att vi skulle nå det globala klimatavtalet i Paris.

 

Det har också blivit skillnad i skolorna där det har blivit mindre och mindre skolpersonal, något som nu är på väg att ändras.

- I förra veckan fattade vi beslut om 10 nya miljoner till just Ljusdal för att kunna anställa i lågstadiet och fritids. Ska man ha mer personal måste man ha mer pengar. Sen har vi en stor lärarbrist, det är därför vi gör de satsningarna som är så omdiskuterade om höjda lärarlöner och vi försöker förbättra arbetsmiljön så lärare stannar och utvecklas i yrket. Men hittar man inga lärare för de här pengarna så kan man anställa annan personal som gör att lärarna får tid för sitt jobb, allt ifrån lärarassistenter till speciallärare, vaktmästare och andra som gör att lärarna får fokusera på sitt jobb.

 

Halva valperioden har nu gått, vad har varit bra hittills?

- Det är ju att vi har lyckats vända riktningen på inte minst den ekonomiska politiken, från större klyftor och gör större investeringar. Vi har ökat de riktade investeringarna till skolorna med 10 miljarder och det innebär att det blir fler anställda, högre löner och att det faktiskt händer saker i elevernas och lärarnas val.

 

Finns det något under de kommande två år som ni skulle kunna göra lite bättre?

- Det är klart. Jag tror att många upplever att Miljöpartiet har varit rätt mycket inne i sig själva, att vi snarare än att prata om vad vi har gjort och vad vi vill göra har pratat väldigt mycket om sig självt. Det tror jag att vi behöver ändra på så man faktiskt ser att vi är ett av de partier som är viktiga för hur Sverige ska vara. Då vill folk inte alltid veta vad som händer i Miljöpartiets inre liv men däremot vad vi vill och ska göra.

Reporter: Emil Sjöblad

 

Här kan du höra hela intervjun med Gustav Fridolin (MP)

 

Här kan du lyssna på intervju med László Gönczi (Miljöpartiet i Ljusdal) där han sammanfattar seminariet.

 

© Radio Ljusdal 2016