Biljetten är bokad för Haitisk landslagsspelare till LIF dam

Biljetten är bokad för Haitisk landslagsspelare till LIF dam

Samantha Brand 28 årig Haitisk landslagsspelare som är på väg till LIF dam.

 

Foto: Privat

 

Tomas Wennberg tränare i LIF dam

 

Foto: Micke Svärd

Samantha Brand är namnet på det fina nyförvärvet som kan bli klar för Ljusdals IF dam lagom till seriepremiären i Division 1 den 17 april.

- Det ska till något extraordinärt för att det inte ska bli så, säger LIF-tränaren Tomas Wennberg till Radio Ljusdal.

 

Den stora jordbävningen på Haiti 2010 lamslog redan ett fattigt land och en fattig befolkning och världen chockades av bilderna över den förödelse som naturkatastrofen orsakade. Uppgifterna kring antalet dödade och skadade varierar, men enligt landets dåvarande premiärminister Jean-Max Bellerive så var antalet bekräftade döda 212 000 och omkring 300 000 skadade vilket gör att jordbävningen är en av de mest allvarliga naturkatastroferna i modern tid.

 

Hemma i USA satt då den 21 åriga Samantha Brand och kände att hon ville göra något för sin

mammas hemland(pappan är amerikan, mamman är från Haiti) och eftersom Samantha hade dubbelt medborgarskap så kände hon att det var främst via fotbollen hon kunde hjälpa Haiti.

Hon beslöt sig för att spela för det Haitiska damlandslaget i fotboll och sedan dess går hon i spetsen för att hjälpa till fotbollsmässigt och humanitärt för Haiti.

Liksom landet i övrigt lever fotbollen på Haiti i en fattig verklighet och resurserna är små:

-Det är svårt att bedriva verksamheten och landets förbundskapten, en polack, leder landslaget ideellt, därför är Samantha en viktig person för fotbollen på Haiti, med sitt driv och engagemang för Haiti, säger LIF tränaren Tomas Wennberg.

Nu är Samantha Brand på god väg till Ljusdals IF dam och kan bli klar redan till premiären den 17 april mot IK Huge.

- Flygbiljetten är bokad och det ska till något extraordinärt för att hon inte ska komma, säger Tomas Wennberg.

En förutsättning för att Brand ska kunna resa till Sverige och spela för Ljusdal är att hon behöver pengar till dels sin resa hit, men också för sitt uppehälle här, då Ljusdals IF inte kan betala någon lön till henne eftersom hon kommer från utlandet.

- Därför har Samantha själv samlat in pengar till det här, berättar Tomas.

Samanthas insamling pågår på sajten Rallyme.com, en sida som är till för att starta insamlingar till olika projekt.

 

Hur är då Samantha Brand som fotbollsspelare? Ja enligt de uppgifter som Tomas Wennberg har fått så är hon en liten och snabb spelare som är bollskicklig.

- Dessutom ska hon vara en pådrivare och en kanontjej även utanför planen så förhoppningsvis får vi en bra fotbollsspelare som har erfarenhet från en högre nivå som kan ge våra spelare lite erfarenhet både på och utanför planen när det gäller vad det krävs för att spela på en högre nivå, men också attityddelen säger Tomas.

 

Samantha har tidigare spelat i två svenska klubbar först i IFK Gävle och sedan i Tierp 2015 och det var från de sistnämnda som tipset om henne kom till Ljusdals IF. Tomas Wennberg har även pratat med den som var hennes tränare i IFK Gävle och han hade använt henne på alla platser i laget, förutom mittback och målvakt och Samantha Brand hade varit bäst på varje position, hon hade säkert varit bäst som mittback också om jag hade använt henne där hade IFK Gävle tränaren sagt.

- Men hon är väl i första hand en kantspelare, antingen som ytterback eller ytterspringare, men vi får se när hon kommer hit, säger Tomas.

 

Samantha Brand är tänkt att komma till Sverige några dagar innan seriepremiären den 17 april så hon kommer att hinna träna några pass med laget och Tomas Wennberg säger:

- Vi kommer såklart att ha tålamod med henne, hon ska ju få chansen att lära sig vårt spelsystem och vi ska ju också lära känna henne.

Men på frågan om han tror att Samantha Brand kommer bli en stor förstärkning för LIF dam, säsongen 2017, svarar Tomas Wennberg ett kort men tydligt -Ja.

 

Du kan lyssna på ljudintervjun med Tomas Wennberg här

 

Text och reporter: Micke Svärd

 

 

© Radio Ljusdal 2016