Delsbo Electric väcker teknikintresset hos ungdomar

Delsbo Electric väcker teknikintresset hos ungdomar

Fordonet Luleå tekniska universitet tävlar med

De som förbrukar minst energi vinner.

Det är de som gäller under Delsbo Electic som går av stapeln Lördagen den 26 maj där universitet och Högskolor samt en gymnasieskola tävlar. Tävlingen har levererat världsrekord men det yttersta målet är inte nya rekord, utan att väcka ett teknikintresse hos unga.

 

Delsbo Electric arrangerades för första gången 2010, dels som en rolig grej och dels för att visa hur energieffektiv järnvägstrafik är. De tävlande ska bygga och konstruera ett batteridrivet järnvägsfordon och köra tävlingssträckan på 3.36km där de som använder minst energi vinner.

 

Arrangemanget har utvecklats med åren och på lördag kommer det finnas flera aktiviteter.

 

- Nytt för i år är Delsbo Electric kids där barn kan bygga sitt eget tåg. Vi står för hjul, räls och en träkloss, sen så har vi en låda med återvunnet material. Dom kan bygga något som är snyggt eller experimentera och se när det rullar längst och bäst berättar Lars Gustavsson, tävlings och projektledare på Delsbo Electric.

 

Just att väcka teknikintresse hos ungdomar är något som hela tävlingen brinner för.

 

- Vi vill väcka teknikintresse. Det var en rolig grej från början men sen så har vi sett vilket bra projekt det här är, vilket engagemang som studenterna lägger ner. Vi får bra utvärderingar och samma skolor kommer tillbaka. Vi ser att den här kombinationen av att vi har universitet och högskolor som kommer hit och gör sådana bra arbeten där dom slår världsrekord i energieffektiv persontransport, det tillsammans med barnaktiviteter tror vi är ett väldigt bra koncept för att skapa teknikintresse. Det blir coolt och intressant med teknik säger Lars Gustavsson.

 

En av de tävlande skolorna är Luleå tekniska universitet. Deras lag består av tio studenter som alla studerar till Civilingenjör.

 

- Det här fordonet har vi byggt för att det ska vara så energisnålt som möjligt, det är ett projekt som har gått i flera generationer och nu har det varit våran tur att plocka upp facklan berättar Joakim Stenudd från Luleå tekniska universitet.

 

Lyssna på hela inslaget här.

 

Text och intervju: Viktor Hansson

© Radio Ljusdal 2016