Hälsingland möter Italien på Restaurang Eftertanke

Hälsingland möter Italien på Restaurang Eftertanke

Marie och Sune Frost

Vintern och snön är sedan länge borta och Järvsöbacken fylls av cyklister istället för skidåkare. Längst uppe på berget i kåtan har Restaurang Eftertanke öppet under vissa dagar och Radio Ljusdal begav sig upp i backen för att träffa Sune och Marie Frost.

 

För fyra år sen dök frågan upp om att det fanns för lite mat att köpa i södra nedfarten i backen.

Det som först var ett tält blev förra året en träkåta.

 

- Vi har skidturister som kommer och äter på vintern och cyklister på sommaren, men även vandrare som kommer upp till oss, berättar Marie Frost.

 

Turistnäringen i Järvsö har utvecklats mycket under en tid och Sune passar på att tipsa turisterna om besöksmål kring orten och Hälsingland.

 

- Om man har letat sig hit upp har man nog ett intresse av natur och äventyr så Svedbovallen är ett naturligt stopp som även hänger ihop med våran restaurang som hänge ihop med fäbokulturen. Järvsö är på något sätt, upplever liv, centrum för turismen i Hälsingland.

Man kanske väljer att bo Järvsö men sommarturisterna är mer flyttbara än vinterturisterna så Månens design i Stugsund och trolska skogen för barnfamiljer.

Den där tv-reklamen om 52 veckors semester, det är väl ungefär vad man behöver för att klara av Hälsinglands utbud sommartid, säger Sune Frost.

 

Restaurang Eftertanke satsar på att ha ekologiska och lokalproducerade råvaror i sitt sortiment och hade under vintern 14 leverantörer från länet men även mat som möter Italien.

 

- Vi har goda vänner som importerar ekologiska produkter från italien, vi låter Hälsingland möta Italien här i kåtan, berättar Marie som också passar på att tipsa om sin favorit ostkaka.

 

- Marianne i Pallars, hennes ostkaka som vi serverar, den tycker jag är jättegod och det är då en Järvsö ostkaka som är penslad med saffran.

 

Lyssna på hela intervjun här

 

Text: Viktor Hansson

Reportage: Robert Fors

© Radio Ljusdal 2016