Möt Johan Berglund, tränaren som vill utveckla LIF-herrarna

Möt Johan Berglund, tränaren som vill utveckla LIF-herrarna

Ljusdals IF: herr:s tränare Johan Berglund

 

LIF herrarna tränar inför seriepremiären på lördag mot Tallåsen.

Johan Berglund under träning

LIF:S lovande U-17 lag under träning

- Den snabbaste spelaren är den som är snabbast i huvudet, han behöver inte vara snabbast att springa, utan det är huvudet som räknas.

Ja när man träffar Ljusdals IF:s tränare Johan Berglund så slås man av den gedigna kunskap han verkar besitta om fotboll och hur passionerad han är för LIF.

 

I helgen drar herrarnas divsion 4 igång och för kommunens båda representanter innebär det kommunderby direkt när Ljusdals IF tar emot nykomlingarna Tallåsens IF direkt i premiären.

- Ja spännande inledning och en rolig match direkt, säger Johan Berglund , LIF:s nygamla tränare.

Efter en spelarkarriär Tallåsens IF!, Strands IF, Ramsjö SK och naturligtvis ett flertal säsonger i Ljusdals IF tvingades Berglund avsluta sin karriär och första halvan av fjolårets säsong var han tränare i LIF tillsammans med Thomas Åhlström. Men så kom samtalet från Sundsvalls DFF i damernas Elitettan om tränarjobbet och då kunde inte Johan tacka nej, men nu är han tillbaka.

- Förra året var ju inte tanken att jag skulle försvinna, men när jag sen fick förfrågan från SDFF, så kände jag dels att jag stampat fast litegrann här i Ljusdal och att det behövde väckas nånting och sen hade jag ett snack med Thomas Åhlström och vi var helt överrens om att jag skulle prova, för en sån här chans får man inte alla gånger, säger Johan.

 

Allting funkade bra uppe i Sundsvall för Johan och tanken var att han skulle fortsätta i Sundsvall i år, men lite skiljaktigheter mellan honom och SDFF när det gällde hur spelartruppen skulle se ut och hur Sundsvall jobbar med utländska spelare förändrade saker.

- Man vet inte riktigt förrän i Mars vilka spelare man har att jobba med, där kände jag att jag vill ha mer koll från dag 1 och sen hörde ju LIF av sig, berättar Johan.

Avsikten hade hela tiden varit att komma tillbaka till Ljusdal.

-när Sundsvall var klart så ville jag vara Ljusdals IF:s tränare, om de ville ha mig och det ville de nu, säger Johan.

 

Fajko Hafizovic och Mirwais Marhanparast tillbaka

Årets upplaga av Ljusdals IF herrar då?, Ja det är egentligen ett till stora delar nytt lag jämfört med i fjol.

- Ja det är nio nya in och det kommer att ta tid, säger Johan Berglund och tillägger att det är en spännande och intressant grupp att jobba med. Sen så har man också fått tillbaka några spelare som varit iväg och prövat på andra miljöer i Fajko Hafizovic och Mirwais Maihanparast( Wais kallad).

- Det är killar som jag själv har spelat med och vet precis vad de kan och hur de är och uppträder, så det betyder mycket att få in dem. Jag tycker att vi har fått in bra fotbollsspelare och sen även bra killar på sidan av. Sen är det till stora delar ett nytt lag och vi ska få ihop det, så det kommer nog att ta ett tag, säger Berglund.

 

Ljusdals IF vill vara ett spelförande och bolltryggt lag

Johan Berglund har en klar syn hur han vill att Ljusdals IF ska spela fotboll och detta är en röd tråd som man jobbar med ända ifrån träning till match.

- Den här spelidén började vi egentligen med redan förra året, den handlar om att vara ett spelförande och bolltryggt lag, men det handlar om så mycket mer än bara boll och det här har jag jobbat tillsammans med Sören Ericsson, ganska mycket. Hur jag vill att laget ska spela och framförallt hur man kommer dit. Sen kommer det att ta tid och det är ingenting man kommer till över en natt, utan det krävs mycket träning och en kontinuitet i gruppen som ska utföra det, berättar Johan.

 

Och på frågan om vad som krävs och hur mycket som handlar om att våga för att utföra spelidén svarar han så här:

- Ja absolut det krävs otroligt mycket våga och framförallt vilja att spela fotboll, en vilja att ha boll hela tiden och att vara delaktig, det får aldrig bli en paus i spelet, det pratar vi mycket om. Hela tiden händer det saker, en fotbollsmatch dör aldrig, som i många andra sporter, där det blir pauser, men i fotboll så dör aldrig spelet, det händer hela tiden saker! Grunden till att kunna spela så här är att man har bra fotbollsspelare och även tekniska spelare.

Men Johan påpekar också att teknik är något som skiljer sig från spelare till spelare.

- Man behöver inte kunna jonglera till etthundra, utan det viktigaste är att en spelare har ett fotbollshuvud, till exempel är den snabbaste spelaren den som är snabbast i huvudet. Han behöver inte alltid vara snabbast att springa, utan han är snabbast i huvudet och det tycker jag att vi har i LIF, vi har en väldigt rolig och intressant grupp. Alltifrån spelare som har varit med i många år, till nya som kommit in.

 

Premiären mot Tallåsen

Angående lördagens premiär mot Tallåsens IF så tror Johan Berglund att det kommer att bli tufft.

- Jag har sett dem mycket och de har bra spelare och jag tycker de har ett otroligt bra lag. De kommer inte att vara ett nykomlingslag som åker runt och ber om ursäkt för sig. Utan vi vet att de har ett bra lag och de kommer att göra bra resultat, så det blir tufft på lördag, säger han.

 

Föreningen, målsättning och framtid

När det gäller målsättningar inför säsongen 2017 så vill inte tränare Berglund prata om tabellplaceringar.

- Det är en intressant fråga, från föreningens håll finns nog ingen, förrut har man ju alltid haft målsättningen att gå upp i trean. Den målsättningen har ju inte föreningen idag, vad jag vet. Det är ju ett fokus på dam och U-17 satsningen, från föreningens sida, vilket jag tycker är helt rätt. Så våran målsättning är inte heller någon specifik placering, topp 2 eller 3 eller så, utan det är att vi hela tiden ska jobba med prestationen och gör vi bra prestationer så kommer vi att få ett bra resultat med oss. Man kan även förlora en match och gör en bra prestation och därmed få en vinnande grej på sikt, berättar han.

 

Johan Berglund hyllar också LIF damerna och understryker deras framgångar:

- Dom har ju lagt ner ett jobb under många år, så jag tycker att det är jättekul att det går så bra för dem, säger han och fortsätter:

- Vi jobbar ju i en förening där man kan se att damerna har en otrolig framgång och fokus ligger på dem, samtidigt som vi har ett U-17 lag som ser otroligt intressant ut. Jag tror att LIF herr ligger nånstans där i bakvattnet litegrann och jobbar i det tysta.

Och på mitt påstående om att det bakvattnet kan ge lite arbetsro, håller Johan med:

- Så är det ju och för oss herrar får vi finna oss i att inte vara i framkant, utan här är vi tvåa eller trea och det är kanske lite ovant för många grabbar att inte vara i framkant. Men det leder ju till att vi får jobba i lugn och ro och köra på helt enkelt.

 

När det gäller framtiden så ser Johan Berglund absolut en framtid för LIF herr.

- Det är bara att kolla på det här U-17 laget, det är en väldigt intressant grupp och där finns många spelare som kanske inte bara kommer att spela i LIF, utan kanske också kommer att försvinna till andra klubbar, men det finns en otrolig återväxt i den här föreningen. Kolla bara på ungdomssidan!

Och kanske man har ett bakvatten just nu på herrsidan, men det kan svänga på bara några år och det är från föreningens sida sagt att de vill ha både dam och herrfotboll i Ljusdals IF och tar vi några snäpp framåt så kommer det automatiskt, avslutar Johan Berglund denna pratstund.

 

Text och Foto: Micke Svärd

 

 

 

 

 

© Radio Ljusdal 2016