Leneli började med fotboll 2012, nu gör hon mål i division 1

Leneli började med fotboll 2012, nu gör hon mål i division 1

Leneli Grönoset, 16 år, LIF dam:s supertalang.

 

Foto: Micke Svärd

 

Intresserutan

Namn: Leneli Grönoset

 

Ålder: Född 2001(16 år)

 

Favoritspelare: Leo Messi

 

Aktuell som: Mål i två raka matcher i LIF dam

 

 

 

Vem i LIF dam skulle du ta med dig till en öde ö ? - Jag säger Linnea Jonsson, hon har bra koll och hon är stor och stark, utifall nåt händer.

 

Vem i LIF dam skulle passa bäst som Statsminister ? - Ellika, hon är bland de äldre i laget, hon har erfarenhet och är smart och klok, dessutom säger hon bra saker.

 

Vem i LIF dam skulle inte passa bäst som Statsminister? - Jag själv, jag skulle vara sämst!

 

 

Leneli rider under en tävling.

 

Foto: Privat

Som 7-åring så testade hon på fotboll, men gillade det inte.

- Jag tyckte det var tråkigt.

Men när hon 2012 började igen som 11-åring, då märkte hon att hon var ganska bra och nu 2017 så gör hon mål i divison 1, som 16-åring.

Möt Leneli Grönoset!

 

Lite tonårsblyg och lite tillbakadragen, såsom tjejer i den åldern ofta är, så upplever man kanske Leneli Grönoset utanför planen. Men på planen! Ja då har vi redan sett någonting annat. Där ser vi en springande centertank som är allt annat än blyg och som redan nu har börjat göra mål.

 

2001 i Trondheim, i Norge, så föddes Leneli Grönoset med en norsk pappa och en mamma från Näsviken. Hon bodde de första 4 åren av sitt liv där och hon minns bara:

- Det var mycket snö och kallt, säger hon och skrattar.

Efter de där fyra åren, så flyttade familjen till Näsviken och det var där som Leneli skulle växa upp.

- Fast vi har varit mycket till Norge och hälsat på och pappa gillar att fiska, så det blir en del resor dit, berättar hon.

 

Namnet Leneli har också sin speciella story, för Leneli är ensam om att heta det namnet i Sverige och troligen också i hela norden.

- När jag föddes så ville mina föräldrar att jag skulle heta Leneli, det var dock min farbror som kom på namnet, men de fick nej i Norge, med svaret att man inte kunde heta Leneli, det var inget namn, men pappa tyckte väl, att kunde man heta Anneli så kan man väl heta Leneli, så då kollade han i Sverige och övriga norden, men det fanns ingen Leneli där heller. Men efter många turer så fick jag till sist heta Leneli och nu tror jag att jag är ensam om det( när jag söker på scb.se kommer det mycket riktigt fram att det finns bara en person som heter Leneli i Sverige och troligen är hon ensam om det i hela världen! reds anm)

 

När det gäller fotbollen så började alltså Leneli med det på allvar 2012, vid 11-års ålder. Redan som 7-åring hade hon prövat, men tyckte det var tråkigt!

- Då blev det hästar och ridning istället och jag har haft egen häst sen jag var 10 år gammal, men nu har jag tagit beslutet att sälja den, då jag inte har tid längre, på grund av fotbollen, berättar Leneli.

Sedan årsskiftet bor dessutom Leneli här i Ljusdal på veckorna och läser Ekonomi på Slottegymnasiet.

- Det har funkat bra, det är skönt att slippa resa emellan 4 dagar i veckan utan nu kan jag koncentrera mig på fotbollen och pluggandet. Men det är också därför jag bestämt mig för att att sälja min häst, för man måste lägga jättemycket tid på den för att det ska bli bra, så nu får den det mycket bättre någon annanstans, säger hon.

 

Och självklart med sitt norska påbrå så har Leneli tävlat i Längdskidåkning.

- Jag tävlade på högsta nivå i 10-11-12 års- åldern, berättar hon.

Men 2012 så började hon med fotbollen igen och den här gången var det inte tråkigt.

-Det började väl med att jag och grannen spelade ute på tomten och sen när jag började, så hade jag fler kompisar i laget, och sen är det väl så att när man känner att man är bra på någonting så blir det roligare, säger Leneli.

 

Redan 2014 så gjorde Leneli debut i A-laget i Näsviken och naturligtvis kunde det bara sluta på ett sätt, mål i debuten, för denna supertalang.

- Det året spelade jag sporadiskt, men året efter var jag ordinarie, säger hon.

Och 2015 i division 3 så gjorde Leneli 12 mål i serien som 14-åring.

 

Senare samma höst så var hon för första gången i Ljusdal och provtränade.

- Jag tyckte inte att jag var så bra, det var stor skillnad i kvalitet mellan division 3 och divsion 1 och jag behövde bli hårdare fysiskt, så det var ett stort steg, berättar Leneli.

Så 2016 stannade hon kvar i Näsviken, men säsongen blev skadefylld, innan hon nu i höstas började på allvar i Ljusdal och sen flyttade hon hit efter jul.

- Det har varit en stor omställning rent träningsmässigt och det har varit några jobbiga perioder, då jag varit väldigt sliten och trött. Senast för några veckor sen då det var tufft, säger hon.

 

Men med tanke på den utvecklingskurva vi redan nu har sett hos Leneli, hon har bara tränat så här hårt under 5-6 månader så verkar det inte finnas några gränser för hur bra hon kan bli. Rent fysiskt så slås man av hur hon nästan är byggd som en boxare i kroppen och hon ser naturligt stark ut.

- Jag har alltid varit stor kroppsligt, berättar hon och fortsätter:

- Min främsta styrka är kanske inte tekniken, utan löpstyrkan, jag tittar också jättemycket på Matilda och Ellika(Wennberg och Persson, reds anm) som är grymt tekniska och fysiskt starka, de är jättebra förebilder, säger Leneli.

 

Efter målen i de senaste matcherna så börjar också självförtroendet komma för Leneli.

- Men när man börjar tänka på att man ska göra mål, då är risken att man börjar stressa, så det gäller att låta det komma naturligt, säger hon

När det gäller framtiden så är det att ta en startplats i division 1 som är det närmsta målet, men för den lite längre framtiden, då säger hon:

- Klart man drömmer om att kunna leva på fotbollen nån gång i framtiden.

 

Jag började den här texten med att skriva att Leneli Grönoset är kanske lite tonårsblyg och lite försiktig, men efter en timme med denna tjej så slås jag av hur målmedveten hon är och väldigt mogen i sitt sätt. Dessutom är hon glad och trevlig!

 

Du kan lyssna på ljudversionen här

 

Text och Reporter: Micke Svärd

 

 

 

 

,

 

 

 

 

© Radio Ljusdal 2016