Rovdjursskolan lär barn att inte vara rädda för rovdjur

Rovdjursskolan lär barn att inte vara rädda för rovdjur

Maja Widell under Rovdjursskolan

Under sommaren anordnar Rovdjurscentret de 5 stora Rovdjursskolan där barn kan få lära sig mer om dom fem stora rovdjuren på ett intresseväckande sätt, Radio Ljusdal besökte Rovdjurscentrumet.

 

Vid Järvzoo ligger Rovdjurscentret det fem stora som har för syfte att informera om de 5 stora rovdjuren. Radio Ljusdal träffad Maja Widell som berättade mer om Rovdjurscentret.

 

- Vi pratar mycket om dom fem stora rovdjuren vilket är björn, varg, järv, lodjur och det femte brukar vi säga är människan, för vi är också ett rovdjur som dödar djur och äter och det är själva definitionen på ett rovdjur, säger Maja Widell på Rovdjurscentret.

 

På rovdjurscentret finns en stor utställning både anpassad för barn och vuxna men den har även för syfte att informera om konflikten som kan påverka djurhållare och jägare.

 

- Ett stort problem med rovdjuren är att dom angriper tamboskap, jakthundar osv, vi vill försöka främja en dialog mellan forskare, jägare och djurhållare så att samexistensen mellan rovdjur och människor kan förbättras, berättar Maja Widell

 

Under sommaren anordnar Rovdjurscentret rovdjursskolan som främst riktar sig till att informera barn om rovdjuren.

 

- Där informerar vi om rovdjuren på ett intresseväckande sätt. Dom får tittar på pälsar, skallar, bajs och fråga hur mycket dom vill. Det kan finnas en rädsla men det är faktiskt så att det är rovdjuren som är rädda för oss och jag tycker att man ska kunna gå ut i skogen utan att behöva känna den här rädslan för att bli attackerad av ett rovdjur, bara man vet hur man ska föra sig i skogen. Tvärt om så är rovdjuren rädda för oss, vi är som sagt en av dom fem stora, avslutar Maja.

 

Lyssna på hela intervjun här

 

Text och ljud: Viktor Hansson

© Radio Ljusdal 2016