Sandqvist Andersson om branden och framtiden för Ljusdals bibliotek

Sandqvist Andersson om branden och framtiden för Ljusdals bibliotek

Birgitta Sandqvist Andersson, bibliotekschef, Ljusdal.

Ljusdals nya bibliotek

Torsdagen den 7:e september gästade Bibliotekschefen Birgitta Sandqvist Andersson Radio Ljusdals Morgonprogram Good Morning Ljusdal och Micke Svärd där hon berättade om den efterlängtade nyöppningen av Ljusdals Bibliotek. Hon berättar också om sin egen upplevelse av branden som 2015 tvingade biblioteket att stänga.

 

Den 30:e September 2015 är ett datum Ljusdalingarna sent kommer glömma, en brand ödelade stora delar av gamla förvaltningshuset och därav även Ljusdal Bibliotek. Någon som var med då, och varit med hela vägen till nyöppningen är Birgitta Sandqvist Andersson som säger såhär om dom två år när Ljusdal Bibliotek fick nöja sig med bokbussens böcker samt inlånade böcker från andra bibliotek i länet

 

- Vi kunde inreda några arbetsrum och skapa lilla biblioteket som vi kallade det, vi hade en tambur, en korridor och två arbetsrum som vi inredde med böcker och tidskrifter, en lång tid hade vi bara en liten lucka och folk fick sitta ute i en korridor och läsa, säger Birgitta Sandqvist Andersson.

 

Nyöppningen har var efterlängtad och Birgitta känner att det är något som invånarna i Ljusdal har känt ett behov av.

 

- Vi har känt trycket och det har kommit frågor, folk har längtat. Många har frågat när öppnar ni igen? Hur blir det? Man har levt i ett provisorium, en skokartong, säger Birgitta.

 

Birgitta befann sig själv i bibliotek när branden bröt ut och berättar såhär om sig egen upplevelse av den.

 

- Jag hade precis kommit tillbaka från en filial så jag visste inte riktigt vilka som jobbade den dagen vid lånedisken och ute biblioteket så jag hade sprungit ner för att prata med en kollega vid lånedisken. Helt plötsligt när jag tittar upp under samtalet ser jag eldslågor, höga eldslågor som slår två våningar upp ute i foajén.

Det var inget larm som gick först så det gällde att ta in det här, och fatta, att det var eld.

Det var chockartat och sen började vi agera allihop, berättar Birgitta för Radio Ljusdal.

 

Lyssna på hela Birgitta Sandqvist Anderssons berättelse om branden (ca 9 minuter in i klippet) och mycket annat genom att klicka på länken nedan.

 

Lyssna här

 

Text: Viktor Hansson

Intervju: Micke Svärd

© Radio Ljusdal 2016