Malin låg och grät på planen -Nu har hon hittat kärleken till fotbollen igen!

Malin låg och grät på planen -Nu har hon hittat kärleken till fotbollen igen!

Ljusdals IF:s playmaker Malin Sjöberg som verkligen älskar fotboll.

 

Foto: Micke Svärd

 

Intresserutan

Namn: Malin Sjöberg

 

Ålder: Född 1993( 23 år)

 

Favoritlag: Manchester Utd och Real Madrid

 

Favoritspelare: Malin Moström och Zinedine Zidane

 

Familj: Pojkvän Emil (spelar i Rengsjö SK), brorsan Micke( spelar i Marma IF), syrran Madeleine(spelar i Ljusne AIK) och mamma Marie och pappa Lennart

 

Hobbies: Idrott och vara ute i stugan

 

Vem i LIF dam hade du tagit med dig till en öde ö: - Sanna Signeul, för hon skulle ge mig sin mat om jag var hungrig, så snäll är hon!

 

Vem i LIF skulle passa bäst som statsminister och vem skulle inte: -Jag säger att Alicia Dahlgren skulle passa bäst, hon är så proffesionell. Sämst, ja hahaha, Karin Weinacht för att hon är lite getto.

 

På lördag är det dags för Ljusdals IF dam:s andra bortamatch för säsongen, denna gång mot Bele/Barkarby IF och Radio Ljusdal träffade Malin Sjöberg för en pratstund och det blev ett samtal fullt av skratt och glädje, men också om allvar och kärlek till fotboll.

 

- Mitt bästa och pinsammaste fotbollsminne var under Sundsvallsåren, då vi mötte Tyresö som hade Marta i laget och när hon fick bollen och vi var en mot en så försökte jag bryta, men råkade stämpla henne. Hon blev sur och jäkligt förbannad på mig och frågade vad jag höll på med, jag sa förlåt, sen sprang hon iväg med mig kvar som tyckte det var sjukt pinsamt, berättar Malin Sjöberg och vi brister ut i ännu ett skratt under denna mycket trevliga lunch med LIF dam:s nya playmaker.

 

Förutom att er reporter hade en av sina sedvanliga klantiga dagar som lockade till skratt (bland annat ett tuggummi som undertecknad råkade få inklibbat på sin egen arm) så är Malin en glad tjej som skrattar ofta och som man har roligt tillsammans med, över en lunchtimme(nåja, lite mer, kanske), men man slås också över hur mycket fotbollen betyder för henne. För det har varit en allt annat än spikrak väg för henne under de senaste åren.

- Jag låg hemma under ett år och varje gång jag försökte träna eller springa så gjorde det så ont så jag låg ner på gräset och grät, berättar Malin.

Det var magen som orsakade tårarna, för under slutdelen av hennes Sundsvallstid så började hon få ont i magen vid minsta ansträngning och det blev en tid med färder in och ut på sjukhus och otaliga utredningar om orsaken. Men läkarna hittade inget fel på Malin så hon gick ett år med oerhörda smärtor som också ledde till inflammationer på andra ställen och hoppet att få göra det hon tycker bäst om, att spela fotboll kändes avlägset.

- Det var en sån mörk tid i mitt liv och jag mådde verkligen inget bra alls, berättar hon.

 

Efter att man bland annat opererat bort blindtarmen, utan att Malin blev bättre så är idag hennes hälsa under kontroll.

- Idag äter jag medicin och läkarna har konstaterat nedsatt tarmfunktion, men jag har egentligen inte fått någon riktig diagnos om vad jag har för något, säger Malin och fortsätter med att berätta att stress kan vara en utlösande faktor och att hon måste vara noga med vad hon äter.

 

Anledningen till att magbesvären började ligger också troligen i något stressrelaterat, för under hennes tid i Sundsvall så hade hon en tuff tid i laget.

- Jag blev lite av en hackkyckling däruppe och dom gjorde lite som de ville med mig och jag fick mycket skit, berättar Malin.

Troligen gjorde allt detta att hon fick ont i magen i samband med detta.

- Sundsvall är idag medveten att de gav mig för mycket skit och de har bett om ursäkt, säger Malin och hon har idag ingenting emot Sundsvall.

 

Vändningen för Malin kom i och med att hon började äta medicin, det gjorde att hon successivt kunde öka träningsdosen, men hon hade förlorat ungefär ett år på grund av problemen. Hon hade då lämnat Sundsvall och satt hemma i Ljusne och funderade över livet och fotbollen när telefonen ringde.

- Det var tränaren i Moheds SK, Thomas Larsson som ringde och när han frågade om jag ville komma och träna så blev det en vändpunkt i livet, berättar Malin och i samband med detta så började hon också plugga.

Efter en säsong i Mohed där hon efter säsongen belönades med sin andra utmärkelse ( den första 2009) till Hälsinglands bästa fotbollsspelare så valde Malin att inför 2016 flytta till Tierps IF, men då kom nästa smäll:

- Jag fick ont i fötterna, det visade sig vara hälsporre och det gjorde att jag bara spelade tre matcher med Tierp. säger Malin.

Och inför den här säsongen så hörde Ljusdals IF av sig igen och frågade om hon var intresserad.

- Den här gången kändes det rätt, säger Malin.

Så efter att LIF hjälpte till att skaffa henne jobb i Ljusdal som inköpare, det hon hade pluggat till, så är hon 2017 iklädd den gulgröna tröjan. Dock hade Malin varit nära att gå till LIF redan för några år sedan.

- Jag hade varit borta ett år och var på väg till gymmet när Micke Helmersson(tränare i LIF) ringde och frågade om jag var intresserad, efter det samtalet så rördes jag till tårar och började gråta, berättar Malin.

Denna gång var det dock tårar av glädje för då kände Malin att hon var tillbaka igen inom fotbollen.

 

Annars är denna 23 åring född och uppvuxen i Ljusne och familjen är en viktig del av hennes liv och just nu håller hon bland annat på med att bygga en ny stuga på en ö i en sjö.

- Jag hade en egen stuga där, men den ruttnade så vi får bygga en ny nu, säger Malin och fortsätter berätta att hennes bror och föräldrar har egna stugor där på ön.

 

Just familjen har varit central för Malin Sjöbergs fotbollsintresse, hennes syster Madeleine spelar och hennes föräldrar har varit hennes tränare och dessutom spelar hennes bror Micke än idag och Malin berättar att hon spelade med hennes brors pojklag när de var yngre.

- Jag var den där dryga som alltid var med på alla träningar, både på min syrras och min brorsas träningar och mamma tränade syrrans lag och min pappa tränade brorsans lag, berättar Malin.

 

Då hennes brors lag var 1992:or och Malin själv 1993:a så hindrade det inte henne från att bland annat vara med i två cuper.

- En av cuperna var Ljusdalscupen och jag var med som 13 åring, men jag var inte så bra, så i semifinalen, tror jag det var, så hjälpte en av killarna mig att få göra ett mål, han hade lätt kunnat göra mål själv, men jag tror han var lite kär i mig, och jag var nog lite i honom, och den killen hette Oscar Stake, berättar Malin och skyndar sig att tillägga att han bytte namn senare till Wiklander, innan vi brister ut i ännu ett gapskratt som få de övriga lunchgästerna att titta upp från maten.

 

När genombrottet kom 2009 då hon blev utsedd till Hälsinglands bästa fotbollsspelare så var det med Team Hudik och Malin berättar att det var ett härligt gäng som hon spelade med, bland annat Josefin Halvarsson som brukade härma Carola i omklädningsrummet.

 

Vår lunchtid är snart över och jag kommer på mig själv med att förutom att jag går därifrån med ett leende på läpparna, efter alla skratt, så också att jag slås över att fotboll kan vara så bräckligt, men också glädjeskapande och betydelsefullt när det är tunga tider och Malin Sjöberg avslutar med att ge mig denna kärleksförklaring till fotbollen:

- Jag är glad över att få spela efter allt jag gått igenom, för jag tycker om fotboll så mycket.

 

Text och Foto: Micke Svärd

 

 

 

© Radio Ljusdal 2016