Micke H, nybliven VD och fotbollstränare med landslagsuppdrag

Micke H, nybliven VD och fotbollstränare med landslagsuppdrag.

Ljusdals IF dam:s tränare Mikael "Micke" Helmersson ser framemot höstsäsongen.

Micke tillsammans med stommen i hans liv, hustrun Jennie och dottern My, 6 år.

Faktarutan

Namn: Per Mikael Helmersson

Ålder: 46 år

Aktuell: Tränare LIF dam, VD Valbo Trä

Familj: Frun Jennie, barnen My, 6 år, Anja 17 år och bonusdottern Jonnah(som spelar i LIF dam)

Hobby: Idrott i stort och Jakt

Favoritlag: Färila IF och Manchester UTD, dessutom kul med norrlandslagen i Allsvenskan.

Favoritspelare: I min generation såklart Maradona, men också Tomas Brolin som var sjukt bra.

Favorittränare: Calle Barrling på nära håll som hjälpt mig otroligt mycket, han har präglat mig, Lasse Lagerbäck, vi synkar mycket i ideér känner jag och Erik Hamrén, vilken entusiasm och vilken lagbyggare.

Vem i LIF dam skulle vara bäst respektive sämst som Statsminister: Joline skulle vara bäst, då skulle det inte finnas några krig i världen och jag själv skulle vara sämst, jag har för mycket att göra.

Vem i LIF dam skulle du ta med dig till en öde ö: Lenny( lagledaren Anders Lennholm), han är gammal militär och kan det här med överlevande.

 

Nybliven VD för Valbo trä, familjefar, fotbollstränare för LIF dam och lägg därtill att han har landslagsuppdrag. Så förstår ni att det går ganska bra för Micke Helmersson nuförtiden, men ni förstår också att det här med tid är något som är dyrbart för 46 åringen, ursprungligen från Färila.

 

- Vi är jättenöjda naturligtvis, men grunden är defensiven, men även fysiken, för vi har 14-1 i målskillnad under de sista 20 minuterna av matcherna hittills, dessutom är vi det lag som släppt in minst mål i serien (5st, reds anm), men också det lag, tillsammans med Gamla Upsala, som flest mål i serien(35st, reds anm), säger Micke, med den där entusiasmen i rösten som man ganska ofta brukar höra från honom.

 

När man spenderar en förlängd lunchrast hemma hos familjen Helmersson, någonstans i Ljusdal, så är det ganska lätt att timmarna på något vis flyter iväg. Alldeles särskilt om man som jag är lagd på det viset att man råkar gilla att prata fotboll oerhört mycket.

På det sättet kan man säga att undertecknad just denna dag har den perfekta lunchen, för att prata om fotboll tillsammans med Micke Helmersson är något som jag kan göra ofta och länge.

 

- Det är en familjegrej fotbollen, det skulle inte gå annars, berättar Micke och fortsätter med att understryka hur ovärderlig hustrun Jennie är.

- Utan henne skulle det inte gå, hon får dra ett stort lass här hemma, så är det bara.

 

Och det är bara att titta på en ganska typisk vecka i herr Helmerssons liv:

Mån: jobbar hela dagen i Valbo och övernattar där.

Tis: jobb på dagen i Valbo, sen hem och träning med LIF dam

Ons: Jobb och kvar i Valbo

Tors: Jobb i Valbo på dagen sen träning på kvällen med LIF dam

Fre: Valbo eller Edsbyn och jobba sen träning med LIF på kvällen

Lör/Sön: minst en dag till antingen träning eller match, beroende på säsong.

 

När man tittar på det schemat så förstår man att det inte finns så mycket tid kvar till något annat.

- Nej, så är det väl, men det är tur att vi har en sådan bredd på tränarna och såklart att vi har en jävla bra stab, runtomkring, med Lenny och Erik som gör att jag kan fokusera på fotbollen när jag kommer till träningen.

 

Men just denna dag, när sitter vi hemma hos Micke så har han semester, något som ser välbehövligt ut.

Yrkesmässigt så är han sedan den 1 juni verkställande direktör för Valbo Trä.

- Såklart är det tufft, men så sjujävla kul, säger han och på min fråga hur mycket han har nytta av fotbollen som VD, svarar han.

- Ja nästan 100%, jag har väldigt mycket nyttta av att inom fotbollen så har jag lärt mig vikten av att alla drar åt samma håll och kan jag göra mina medarbetare bra, ja då går företaget bra och det är samma inom fotbollen, då går laget bra. Det är fotbollen som format mig, med de egenskaperna.

 

Ja nog har det gått bra med fotbollen för Micke, Ljusdals IF dam leder ju Division 1 norra Svealand såhär i halvtid av serien och dessutom så har han varit med på några landslagsuppdrag under året.

- Ja jag fick vara med till La Manga i februari med U23-landslaget, då som tränare tillsammans med Anneli Andersén och tanken var ju att jag skulle vart med nu i Juni också, men då fick jag tacka nej, på grund av att jag tillträdde som VD 1 Juni och då kände jag att jag inte gärna kunde börja med att vara ledig, berättar han.

 

Men i oktober kommer Micke med allra största säkerhet få landslagsuppdrag igen.

- Ja, det är ju tack vare Calle Barrling som är förbundskapten för U19 landslaget som jag fått den här chansen och tanken är väl att när både Calle och Anneli är med i U23 så är jag med och bevakar andra lag, annars är det som tränare, berättar Micke.

 

Men det är tillsammans med alla de övriga i Ljusdals IF dam spenderar sina vardagar inom fotbollen och de senaste åren har ju det varit en framgångssaga. Serieledningen efter halva serien och ännu obesegrade ja då förstår man att livet som tränare är ganska bra för den gode Helmersson. Ändå så har röster höjts från en del håll angående att Ljusdal spelar för defensivt och att laget är tråkigt. Därför spenderas en stor del av den här pratstunden mellan oss med att prata spelideér, utgångslägen, taktik och utveckling. Helt enkelt en chans att försöka visa litegrann för er läsare vad LIF dam jobbar med och deras tankar.

- Vår grund är defensiven, den är vår trygghet, där känner vi en säkerhet, något som vi kan falla tillbaka på i matcherna och känna en trygghet, säger Micke och fortsätter.

- Det handlar om att alla ska veta vad dom ska göra och jobba mot samma håll, men grunden är att man ska veta vad man ska göra, nästan i sömnen.

 

Om man ska sätta lite ord på LIF:s defensiv så är det, nästan 100% positionsspel och väldigt lite markeringsspel.

- Det handlar också väldigt mycket om att i utgångsläget ska vi hålla linjen med backarna, alltså en rak fyrbackslinje i försvaret, men också ett rakt mittfält i utgångsläget. Men i backlinjen ska vi hålla en konsekvent rak linje, förklarar Micke.

- Man kan säga att vi i tränarstaben är något av allergiker mot hål i backlinjen, om det händer då behöver vi käka Clarityn.

 

Om man ska försöka ge ett exempel på detta försvarsspel så är det när till exempel motståndarlaget attackerar mot LIF:s ytterbackar, då kliver såklart ytterbacken upp och möter hotet, medan de övriga tre faller litegrann bakåt, men bibehåller den raka linjen

 

Ex 1 utgångsläget Ex 2 hot mot ytterback

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

¤

I läget som exempel 2, då är det antingen den defensiva centrala mittfältsspelaren eller yttermittfältaren eller båda som ska hjälpa ytterbacken.

 

Det centrala är dock att inte släppa till hål i backlinjen, det är därför man vill hålla en linje i backlinjen, istället för att till exempel låta ytterbackarna kliva upp lite, vilket man tror leder till mer hål.

- Vi utgår från var bollen och var våra medspelare är och inte så mycket var motståndarna är, säger Micke.

 

När det gäller det offensiva spelet är det något som LIF dam jobbar med hela tiden och redan nu är ju Ljusdal det lag i serien som gör flest mål (tillsammans med Gusk).

- Man kan väl säga så här, ifjol jobbade vi mycket med att när vi vann boll så var vår första tanke att sätta in en boll bakom deras backlinje, det vill vi fortfarande göra, men nu kan vi också sätta en kort, enkel pass i första läget för att behålla bollen och sen starta ett liknande handbollsspel, där vi kan vila med boll och skapa ett mer ägande spel. Men det är en process som vi jobbar med på träningarna, med hjälp av spelbarhetsövningar och rörelse, bland annat, säger Micke och fortsätter.

- Men det här är en process som vi jobbat med under 5 år och det är inte bara att knäppa med fingrarna, men vi har gjort stora framsteg.

 

När det gäller kritiken så säger han:

- De får tycka att vi är tråkiga, men vi 26 i gruppen vet vad vi håller på med och tror på det, men samtidigt är det fantastiskt att det är många som bryr sig, ju fler desto bättre. Men vi i gruppen måste hålla på vårt och inte börja spreta.

 

En del av det är också de såkallade "Bönmötena" som man har varje vecka. Det är helt enkelt en träff med den mentala coachen Björn "Böna" Eriksson, den förre bandytränaren, där laget tar alla mentala bitar.

- Det är också bra för våran bubbla, våran familj, säger Micke

 

När det gäller framtiden, och närmast, höstsäsongen så säger Micke.

- Det gäller att fortsätta jobba och fokusera på samma saker, vi får inte fokusera på bara resultatet, då kan vi köra i diket, utan det gäller att fortsätta att träna efter planen och går det inte nu så tar vi det förr eller senare.

 

Text: Micke Svärd

 

 

© Radio Ljusdal 2016