Säkra din cykel - Fem punkter du bör tänka på!

Säkra din cykel - Fem punkter att tänka på!

Calle Furuström på Sportringen

Solen skiner, snön smälter och fåglarna kvittrar. Våren är här och då så är det såklart dags att plocka fram cykeln ur förådet. Men precis som med alla andra fordon så är såklart säkeheten viktigast, därför träffade Radio Ljusdal cykelexperten Calle Furuström på Sportringen för att lista dom fem viktigaste punkterna kring cykelsäkerhet!

 

Här är dom fem punkterna Calle tycker man ska tänka på när man tar fram cykeln inför våren.

 

Punkt 1: Det första man ska göra är att se om man har luft i däckena. Många lämnar in cykeln för att den går trögt och då pumpar vi upp den så den rullar den lättare igen.

 

Punkt 2: Kolla däckmönstren.

Även om det är en cykel så kan det blir halt om det är blött ute.

 

Punkt 3: Kolla att bromsarna fungerar, har cykeln stått en hel vinter och man har en fotbroms så kan fettet i i navet bli hårt och då är det inte säkert att bromsen fungerar på en gång så man bör snurra runt lite och prova att bromsen fungerar.

 

Punkt 4: Cyklar man när det är mörkt ute ska man ha lysen.

Så man bör kolla att belysningen fungerar, ofta nu så är det batteribelysning så man får kolla att man ha fräscha batterier, både fram och bak.

 

Punkt 5: Det viktigaste när man ska ut och cykla är att man har en hjälm på huvudet.

Det har svängt mycket det senaste åren, för fem år sen sålde vi mer hjälmar till barn under femton men nu så säljer vi mer till vuxna än barn, avslutar Calle Furuström på Sportringen

 

Lyssna på hela inslaget här

 

Text: Viktor Hansson

Ljud: Robert Fors

 

© Radio Ljusdal 2016