"Jag tycker att det händer jättemycket spännande här"

"Jag tycker att det händer jättemycket spännande här"

Kommunstyrelsens vice ordförande Sören Görgård hade en hel del att tala med riksdagsmannen Anders W. Jonsson om.

 

Foto: Robert Fors

Julgröt och skinkmacka lockade många partimedlemmar ut i kylan och in på restaurangen på Stenegård.

 

Foto: Robert Fors

Under kvällen måndagen den 12 decemeber träffaden Centerpartiet i Ljusdal på gårdsrestaurangen på Stenegård i Järvsö. Förutom att man käkade julgröt och skinksmörgåsar, diskuterade man också året som gått samt blickade framåt det kommande valet. Man fick dessutom besök av partiets förste vice ordförande och gruppledare i Riksdagen, Anders W. Jonsson.

 

Enligt SIFO:s senaste väljarundersökning fick Centerpartiet de högsta siffrorna på 22 år, runt 8,4%. Hur kommer det sig?

- Det hänger samman med att vi har tagit ett antal frågor som många människor upplever som väldigt angelägna. Vi är jättebekymrade över tudelningen i Sverige där klyftorna ökar. Delar av landet går jättebra men andra delar går hänger inte med. Klyvningen på bostadsmarknaden, där de som har bostad har väldigt bra bostäder men där allt fler står utan en egen bostad, och likadant på arbetsmarknaden. Det här är för oss jätteviktiga frågor och där ser vi att vi får ett starkt stöd bland allt fler väljare. Så att det hänger samman med den politik vi driver. Dessutom har vi Sveriges mest förtroendeingivande partiledare, det betyder också en hel del.

 

Om man tittar och jämför de här siffrorna som har kommit nu så leder fortfarande Allinsen, men det är ganska knappt. Vad kan det bero på att ni har tappat lite mark mot vänsterpartierna?

- För det första är det över 400 dagar kvar till valet, det kan hända jättemycket åt alla håll och kanter under det här ett och ett halvt år som är kvar till valet. Där handlar det om att alla allianspartierna måste visa att "vi är regeringsdugliga och vi är hungriga på att få tillbaka regeringsmakten". Det går bra för Centerpartiet och det är jag jätteglad över, men det måste också vara så att det går bra för de andra tre partierna. Annars kan vi sitta där med en situation med ett starkt Centerparti men samtidigt har vi inte den styrka som krävs för att vi ska ta regeringsmakten och då kan inte vi förverkliga vår politik.

 

Idag befinner sig du och ganska många centerpartister här på Stenegård. Du ska prata lite grann inför dem, vad vill du säga till medlemmarna?

- Det är ju nästan fullsatt här och vad jag hoppas på att få göra är att framför allt äta lite god julmat. Men sen kommer jag att diskutera med centerpartisterna som är samlade här om vad vi kan göra för att få ännu mer fart på utvecklingen i Ljusdal. Hur ska vi kunna se till att det byggs fler bostäder? Hur ska vi se till att de människor som bor i Ljusdals kommun som är långt ifrån arbetsmarknaden, att de faktiskt får ett jobb? Det är viktiga saker att diskutera här med centerpartister i Ljusdal. Jag hoppas att när jag sätter mig i bilen och åker härifrån att jag har fått med mig en hel del bra idéer och bra tankar.

 

Hur viktigt är det här för dig, den här kontakten med folk i Järvsö, Ljusdal och Färila och så vidare? Hur viktigt är det att du får de här mötena med jämna mellanrum?

- Det är oerhört viktigt som riksdagsledamot och dessutom är det väldigt roligt. Så att en eller två gånger per vecka är jag ute och reser på det här sättet och gör spännande studiebesök, träffar centerpartister, kanske träffar någon journalist och diskuterar, så det här faktiskt den bästa delen. Jag får jättemycket energi genom att få åka runt. För min del så handlar det inte bara om Gävleborg och de här tio kommunerna, utan eftersom att jag är vice partiledare/gruppledare i riksdagen så reser jag till alla från Ystad i söder till Kiruna i norr, så det är väldigt mycket resande och det är ju det som är själva livsnerven i politiken. Det är inte de här dagarna man tillbringar på Helgeandsholmen i Stockholm, utan det är att vara runt om och möta människor.

 

Hur ser du på Ljusdals kommun och dess utveckling just nu?

- Jag tycker att det händer jättemycket spännande här och på eftermiddagen nu så har jag fått en presentation av hur besöksnäringen utvecklas med Destination Järvsö. Här finns det ju väldigt mycket tankar som jag får med mig hem, hur kan vi se till att det får ännu bättre utveckling? Ta till exempel bredband: det måste vara så att det satsar mer pengar för att alla runt om i hela landet, även i glesbygden, ska få tillgång till bredband och fiberuppkoppling. En annan sak som är jätteaktuell här handlar om tågförbindelser, hur ska vi se till att det blir bättre tågförbindelser, Ljusdal och Järvsö ner mot Mälardalen? En tredje viktig fråga som jag har fått med mig är det här med att bygga bostäder. Hur kan vi se till att det blir billigare, framför allt, att bygga bostäder? Det här är ju en av Sveriges vackraste byggder som vi befinner oss i. Väldigt många människor skulle vilja bygga och bo här. Men då måste vi se till att det är enklare att bygga, att få tillstånd, inte minst att få bygga strandnära. Så jag får med mig väldigt mycket tankar kring hur man ska kunna se till vad som behövs i rikspolitiken för att utvecklingen i Ljusdal ska bli ännu starkare.

 

Vad kan du göra i din position i Riksdagen för de som sitter här?

- Det viktiga för mig är att ta med mig idéer som jag får här, ta med dem till Riksdagen. Sen är det ju så här att så länge man sitter i opposition så har man vissa möjligheter att påverka politiken men inte så mycket som när man sitter i regering. Men till exempel så har Centerpartiet varit med i ett antal blocköverskridande överenskommelser med regeringen, det har handlat om migrationspolitik, det har handlat om försvarspolitik, inte minst energipolitiken som är jätteviktig är i Ljusdals kommun. Så man kan påverka utifrån att göra blocköverskridande överenskommelser med de som har makten och sitter i regeringen. Men framför allt handlar det om att samla bra idéer i ladorna inför när den dag kommer när vi åter har regeringsmakten, för det är då vi har möjlighet att verkligen påverka utvecklingen, inte bara i Ljusdals kommun utan över hela Sverige.

 

Sören Görgård, vice ordförande i Kommunstyrelsen, vad betyder det här besöket av riksdagsmannen Anders W. Jonsson?

- Det betyder väldigt mycket för oss ute i verksamheterna och ute i landet att han kommer ut såhär till lokala avdelningar. Dels för att han kommer och berättar lite inne från Riksdagen men också för att vi får en känsla av att ha en bra kontakt med vår riksdagsman, vilket är kanske det som är det allra viktigaste.

 

Vad kommer du att föra vidare till honom härifrån?

- Vi har ju några saker som vi måste bevaka som gäller all landsbygd i hela Sverige och sådana frågor kommer jag att föra fram att han måste vara alert på.

 

Reporter: Robert Fors

 

Hör hela reportaget med Centerpartiets Anders W. Jonsson och Sören Görgård här

© Radio Ljusdal 2016